7 °C

Нова туристическа карта за Източните Родопи

Най-новата и най-подробна досега туристическа карта за Източните Родопи ще бъде представена за първи път на традиционното международно изложение "Ваканция СПА и Експо" в София (17-19 февруари).  Картата е направена от български и холандски експерти по проекта „Новото тракийско злато” и е отпечатана в две версии – на български и на английски език.

 

Картата представя всички забележителности на Източните Родопи, като е  обхваната територията на десет цели общини (Кърджали, Ардино, Черноочене, Момчилград, Джебел, Кирково, Крумовград, Ивайловград, Маджарово, Стамболово) и части от още пет общини -  Харманли, Свиленград, Неделино, Любимец и Златоград с обща площ от 6 000 кв. км.

 

Изложена е цялата туристическа информация за района: 38 археологически и исторически забележителности, 32 природни обекта, 15 защитени местности, 13 религиозни обекта. Специално внимание със снимки и кратки описания е отделено на Перперикон, на Светилището при с. Татул, на крепостите Лютица, Моняк и Устра, на вила Армира, на пещерата Утроба, на Кромлех, известен още като българския Стоунхендж, на долмените в Източните Родопи, на тракийските култови паметници при селата Долно Черковище и Ночево, на Дяволския мост.  

 

Представени са около 20 вело- и пешеходни маршрута с информация за забележителностите, които могат да се видят по пътя им, и с подробности за денивелацията и дължината им, както и за времето, нужно за прехода. Има отбелязани местата за наблюдение на птици (за орнитоложки турове),  точките, подходящи за наблюдение на бозайници и влечуги (за пътуванията от типа Wildlife), както и красивите панорамни гледки, които Източните Родопи разкриват.

 

Специална рисунка разкрива биоразнообразието на Източните Родопи, едно от най-богатите в Европа. С различни цветове е отбелязан разнообразният ландшафт на този район – гори и открити площи, което прави картата уникална.

 

Картата предлага актуална и подробна информация за пътищата, граничните пунктове в района, както и местата, където туристите могат да отседнат или да спрат, за да хапнат и освежат. Има и списък на туристическите и природозащитните центрове, музеите и експозициите в района с данни за адресите и работното им време.

 

Тиражът на най-новата карта за Родопите е 2 500 броя: 1500 бр. на български и 1000 бр. на английски.

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021

Случаен виц

Последни новини