Перперикон взема 1 милион ако остане първата тройка на „Чудесата”

Един милион лева държавна субсидия ще получи Перперикон,ако запази третото си място в класацията на вестник „Стандарт” за десетте чудеса на България. Ако Татул пък се задържи в първата десятка ще вземе за социализация 100 000 лева. Парите ще отпусне лично министър Симеон Дянков, научи Кърджали бг вести.

Четирима министри публично ще дадат своя вот за топ 10 на чудесата в България. Вицепремиерът Симеон Дянков и министрите на икономиката Трайчо Трайков, на културата Вежди Рашидов и на еврофондовете Томислав Дончев ще гласуват в сряда, минути преди старта на дискусията за културно-историческото наследство, организирана от "Стандарт" в НДК.

Почти е сигурно, че министър Трайчо Трайков ще подкрепи нашите обекти.През уикенда той бе на визита в региона, за да се запознае с тях.

Заедно с тях гласа си за най-значимите исторически и археологически обекти у нас ще могат за последно да дадат и участващите във форума кметове, депутати, представители на неправителствени организации и над 20 медии, историци, археолози, общественици.

Крайният резултат ще бъде обявен в 14,30 ч. Общественият съвет на кампанията "Чудесата на България" ще излъчи с гласуване 3 от обектите, попаднали в топ 10, и ще иска приоритетно финансиране от държавата за инфраструктура около тях. Критериите, определени в петък от съвета, са - уникалност и разпознаваемост, потенциал за развитие и възможност до 1 година обектите да се превърнат в атрактивен туристически продукт.

Какви пари ще отпусне държавата за първите десет ще каже на дискусията финансист номер 1 Симеон Дянков. По информация на Кърджали бг вести първите три класирали се обекта ще вземат по 1 милион лева, а останалите в десетката - по 100 000.П арите са за социализация и реклама. Трайчо Трайков ще представи програмата на ведомството си за развитие на културно-историческия туризъм у нас, а Томислав Дончев ще обясни на кметовете какво трябва да правят, за да спечелят пари по европейски проекти.

Остават още часове до края на гласуването. Нека всички подкрепим Перперикон и Татул.

Кърджали бг вести

Гласувайте тук: http://www.standartnews.com/inquiries/details/id/193/

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини