4 °C

Дионис ще се възроди в Хухла на 12 февруари

Дионис

Зимни мистерии ще се проведат за първи път след векове в ивайловградското село Хухла.  Те са посветени на тракийския бог на  виното и възраждащата се природа Дионис, чийто култ е бил много силен по тези места. Празненствата са  отглас от езическите времена, запазени днес в честването на Трифон Зарезан.

Дионис ще се възроди на връх Св.Пророк Илия на 12 февруари. Той ще слезе при лозарите и заедно със своя приемник Св.Трифон ще зареже лозята. С песни и вино ще го посрещнат гостите на мистериите.

В духа на древните традиции ще има и театрално представление-комедията „Детектор на лъжата”. За добра божествена напитка награди ще има от Фондация „Култура на виното”. Българки и гъркини ще приготвят на мъжете си най-добрия тиквеник. Естествено ще има и литературно четене. Ще свири специално създадени я за случая оркестър „Винопей”. Купонът ще се вихри в местната кръчма „Центъра на света”.

Организатор на мистериите по традиция е писателят Иван Бунков.

     Споменът за езическите мистерии на тракийския бог на виното Дионис е бил дълго време жив сред жителите на Хухла. Не само защото е бил свързан с традиционното отглеждане на лозата. Той е бил част от културата,фолклора , възприятията на местните жители. Следи от почитането на бога са запазени в обичаите, песните, топонимията.

  В древността култът е бил жив на връх Св.Пророк Илия, където се намирало голямо тракийско светилище. Тук има надгробна могила на древен херой. Откривани са оброчни релефи, посветени както на него,така и такива свързани с Дионис. Общото е ,че и култът към Тракийския Херос и към Тракийския Дионис са здраво свързани със земята и подземния свят на мъртвите. Вероятно тези вярвания са се подсилвани от подземните галерии под билото на върха, за които говорят местните жители.

На празници жените от селото пеели истински химни, чийто корени са в древната поезия, посветена на тракийското божество. Малко от тези песни днес се помнят. Преди години се запознах с някои от тях , събрани от Иван Бунков. Те носеха почерка на хилядолетна традиция и удивително напомняха на съхраненото от античността в Древна Гърция.

  Следите от Дионисовия култ са се съхранили дори в топонимията. Запазена е местност с названието цимбала. Този музикален инструмент е бил свързан с Дионисовите мистерии. Представлява два метални медни диска, които при свирене се удрят един в друг.

  Кой е бог Дионис. Според изследователите това е древно тракийско божество проникнало в Гърция. Според гръцката митология Дионис е син на върховното божество Зевс и  Кадмовата дъщеря Семела. Оженил се за дъщерята  на критския цар Минос, която намерил изоставена на остров Наксос. Най-напред бил бог на плодородието. През античността става покровител на виното и лозарството , на музиката,предимно шумната и на драматичната поезия. От култовите му песни произлязла антична драма. Бог обвеян с мистицизъм, дал отпечатък върху тракийската религия. Дионис се родил недоносен и бил  вшил в бедрото на Зевс и той го носил до времето за раждане. Затова Дионис е двуроден. Той бил отгледан в пещерата на нимфите в планината Ниса на остров Крит. Почитането му на Св.Пророк Илия в Хухла се вписва в древната вяра за връзката му с подземията под върха  и подземния свят въобще.

 Според орфическата традиция Дионис бил роден най-напред от Персефона под името Загрей. Но бил разкъсан и изяден от Титаните.Тях Зевс изпепелил с мълнията си. От пепелта им се родил човекът. Носел добрите черти на Дионис и лошите на Титаните.

 Най-много следи от култа на Дионис са запазени в празника Трифон Зарезан. Народната легенда свързва св.Трифон с Богородица.Разказват,че светията зарязвал лозето си когато покрай него минала Дева Мария с малкия Христос. Отивала да си чете молитва по случай четиридесет дни от раждането му. Трифон и се присмял. Тя преглътнала обидата и се върнала в къщи. Пътем минала край жената на Трифон и й казала да занесе превръзки на мъжа си в лозето, че си е отрязал носа. Трифоница веднага тръгнала. Като разбрал защо е дошла, Трифон доста се зачудил : ”как ще съм го отрязал,като държа косера обърнат надолу,а не така!”  И за да й покаже,обърнал косера, замахнал и неволно отрязал върха на носа си. Затова го наричат Зарезан и в иконографията е изобразяван с косер в ръка.

  В тази легенда има отглас от от митът за тракийския цар Ликург, който изгонил от страната си Дионис и неговата свита. Разгневения бог изпратил на Ликург безумие и в момент на умопомрачение, мислейки че зарязва лоза той убил своя син.

 Същността на Трифон Зарезан е обредното зарязване  на лозята,с което ритуално се открива началото на лозарската стопанска година. Стопанинът отрязва три пръчки от най-хубавите лози, като ги полива с вино и благославя.

   В Хухла на Трифоновден сред най-добрите лозари се избира цар на лозята-Трифон. На главата му се слага венец от лозови пръчки. Карат го до селото. Навремето е имало шумно шествие, което е спирало пред всеки дом. Днес Трифоновден се чества на площада.

Обичаят се разглежда като отглас от Дионисовите препролетни мистерии. Както и кукерските карнавални игри той се свързва с Дионисовите антестерии, които се отбелязват в края на зимата.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
22 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
22 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
22 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
22 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
22 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
22 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
22 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
22 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
22 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
22 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
22 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
22 яну 2021
Последни новини