Възпитаничка на „Славейков” е първенец на випуска си в Дания

Джанан Метин Осман е студентка първа година в университета VIA University College в град Хорсенс, Дания. В края на първия семестър Джани /както я наричат с обич всички в СОУ „Петко Рачов Славейков”/ е обявена безапелационно за първенец по успех на випуска. Специалността й е „Строителни технологии и управление на строителни проекти”.  2 години (4 семестъра) обучение са достатъчни за квалификация като ”завършил технология на строителството”, а за 7 семестъра Джанан ще завърши специалността „Строителни технологии и управление на строителни проекти” и може да намери изключително успешна реализация в областите  1) планиране, управление и администриране на проекти в строителството и строителния сектор и 2) Извършване на проучвания и техническо планиране и проектиране на сгради и строителни проекти. Всички предмети, изучавани през този първи семестър, включват цялата работа около един проект – от геодезия (Land Surveying) до последните сметки на проекта и времето, нужно за издигането и функционирането на сградата. Джани разказва с ентусиазма на човек, доволен от себе си:  „Това, което ми направи впечатление и ми хареса, е, че не работим индивидуално, работим върху истински проекти (проектирани от нас самите) по групи (3-ма или 4-ма студенти от различни националности в група) – Project-Based Learning. Това ни дава възможност още от сега да свикваме да работим с различни хора, подобрява ни уменията по комуникация и работа, подготвя ни за живота извън университета, където ще се сблъскаме с различни хора.” Всеки семестър групите се сменят, а по време на третия семестър студентите могат да избират с кои колеги искат да работят, след като вече са се опознали. През петия семестър тези, които се справят с образованието си добре, получават предложения за работа в различни компании.

Джани е работила досега в група от четирима души – тя, момиче от Латвия и  две момчета, съответно от Литва и Исландия. Първоначално й се сторили несериозни, но впоследствие се сработили много добре, като разбира се, имало много случаи, в които на сериозната и концентрирана Джанан се налагало да ги побутва да работят до по-късно вечерта или от по-рано сутринта около последните подготовки и преговаряне за изпита, но накрая всички  се поздравили с добри резултати – Джани е изключително удовлетворена от най-доброто за целия курс постижение - 10 от 10 и на 10-те категории по оценяване. Изпитът обхваща групова презентация на проект на еднофамилна къща с индивидуално устно обяснение на всеки детайл, който се падне по жребий. Комисията от няколко професори оценява не  само същността, но и уменията за представяне и изказ на английски език. Изпитът е един и няма възможност за поправка.

На Джани много й харесва, че след теорията и лекциите имат възможност да разберат материала и да видят всичко на живо на реален строеж, където отново им се обясняват нещата.

От самото начало се адаптира лесно в университета, тъй като всички студенти са чужденци като нея и бързо се сприятеляват. Запознава се и с българи, които учат там и се среща с тях, когато намери време.

Като първенец на випуска Джани се чувства чудесно, защото знаe, че положените усилия от нейна страна са високо оценени! Надява се да покаже този успех и в следващите семестри.

В СОУ „Петко Рачов Славейков” никой не се съмнява в безспорния успех и бъдещата професионална реализация на момичето. През дванадесетте години обучение в най-голямото училище Джанан е показала всичките си достойнства, упоритостта, амбицията и несломимостта си. Най-щастливи от постиженията й са директорът Милко Багдасаров, класната й ръководителка Галина Стефанова, всички педагози, които са й преподавали през годините.

Самата Джани споделя: „Със „Славейков” мисля, че ще остана свързана завинаги. Липсва ми нашият славейковски дух! Където и да иде човек, иска да се върне там, където му е било най-хубаво!”



Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини