Маргарита Павлова пред КРОСС:В Кърджали се говори за екологична катастрофа

Маргарита Павлова

Как протече протестът в Кърджали?
Според мен присъстващите бяха около 150 човека. Много от майките се обадиха и казаха, че нямат възможност да дойдат, тъй като дечицата им са с температура. Може би периодът на грипа не е най-подходящото време за протест, но обстоятелствата наложиха това да се случи сега.

Кое беше важното на протеста?
Важното беше, че ни подкрепиха институциите. Кметът беше там, областният управител - г-жа Таушанова, Цвета Караянчева /депутат от ГЕРБ - бел.ред./, омбудсманът на град Кърджали, директорът на болницата. Хората, включително и тези, които са лице на политическите партии и които трябваше да бъдат там, присъстваха. Според мен се получи много добре за протест, чиято реализация се подготвяше от седмица.

Получава се ситуация в която всички са срещу обгазяването на града. Как ще се разреши обаче този казус?
Ние искаме да дишаме чист въздух. Г-жа Цвета Караянчева каза, че от година и половина г-н Захариев има указанията на институциите за изграждането на необходимите съоръжения за пречистване, но до момента нищо не е направено. Това беше и поводът да излезем, защото в много интервюта се е казвало, че във времето напред това ще се случва. Същевременно само от 30 декември 2010 г. до 29 януари жителите на Кърджали сме обгазени 15 пъти. Това е просто недопустимо и не може да продължава така.

Стана ясно, че децата в града имат здравословни проблеми. Има ли официални данни в какво се изразяват тези проблеми?
Не зная за официални данни, но съм общувала с много майки. Проблемът е един и същ - всички имат хрема, с една постоянна кашлица, която не се повлиява от антибиотици. Всички знаят, че серният диоксид, когато попадне в носоглътката се превръща в сярна киселина и затова мислим, че обгазяването е причината децата ни да са постоянно болни. Караме ги да приемат лекарства, от които няма никаква полза.

Разбрахме, че сте използвали Фейсбук за организацията на тази акция?
Създадох много приятели във Фейсбук и така много повече хора разбраха за проблема. Може да се каже, че хората ни подкрепят.

Какви ще бъдат следващите ви действия, ако няма решение на проблема?
Ако до 27 февруари, последната неделя от месеца, нещата не се променят. Преминаваме към гражданско неподчинение и ще затворим кръстовището по пътя към Маказа. Но смятам, че няма да се стигне дотам. В петък тук бяха трима министри, които се ангажираха с проблема.

Затварянето на завода, който замърсява, няма ли да доведе до това, че няколкостотин човека ще останат без работа?
Ние не искаме хората да остават без работа, но не може заради 400 човека, 55 хиляди да дишат отрови. Става въпрос както за жителите на града, така и за жителите на околните села. Искам да отбележа, че вече се говори за екологична катастрофа, за това, че следващите 25 години рибата в язовир „Студен кладенец" на практика не трябва да се консумира. Но това може би трябва да го кажат от Министерството на екологията.
Искам да кажа, че нещата са много по-сериозни, отколкото се опитват да ни ги представят. Става дума за кадмий, олово, тежки метали.

Как това се отразява на хората?
Тук при нас се раждат много дечица с малформации. Би трябвало от здравното министерство да кажат каква е статистиката в района. Искам да кажа, че нашият проблем се отразява и на Здравната каса. Това, че боледуваме постоянно се отразява на нейният бюджет. Разболее ли ти си детето, ти си отиваш в къщи и това понякога трае повече от половин месец.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини