Тих гняв срещу ОЦК в Кърджали

Над 150 кърджалици се събраха днес на едночасов мълчалив протест пред сградата на общината, като се обявиха срещу замърсяването на въздуха от ОЦК. Според организаторката на демонстрацията Маргарита Павлова,тя е насочена срещу ръководството на завода и държавните институции. Едното е виновно за тровенето на града ни с вредни емисии от серен диоксид и тежки метали, а другите с бездействието си показват незаинтересованост към съдбата на хората в Кърджали. Ако в дадения от държавата двуседмичен срок ОЦК не спре да замърсява Кърджали в края на февруари с телата си ще блокираме кръстовището на „Веселчане”.Ще обявим гражданско неподчинение, каза за медиите Маргарита Павлова. Според нея институциите на са успели да накарат собственика на ОЦК Валентин Захариев да построи в срок филтри, пречистващи изпусканите газове. Захариев да изпълни ангажиментите си до 2012 г.,а да не отлага до 2013 г., искат майките. Протестиращите носеха лозунги с надписи „Вслушайте се в мълчанието на агнетата!” и „Тук съм не че искам да живея 150 години,а да дишат чист въздух децата и внуците ни!” .

 На нейния призива да подкрепим майките на Кърджали срещу ОЦК днес се отзова кметът на града Хасан Азис. Той заяви след протеста, че се радва за това, че кърджалийци са излезли да изразят волята си срещу замърсяването на въздуха. От няколко години  община Кърджали и общинския съвет негодуват от обгазяването на града. Сезирали сме и министерства , и Народното събрание,и Европейския парламент, каза Хасан Азис. Бе редно кърджалийци да демонстрират своята загриженост и несъгласие със своеволията на ръководството на ОЦК. Захариев се заиграва с нас. Много пъти сме предлагали да се намали производството на олово и цинк, докато се изградят новите модерни заводи. Подкрепихме модернизацията на цинковото производство, но нищо реално не е започнато, каза Хасан Азис.

  Днес сме като на военно поле. Атакуват ни по суша и вода. Сега нападат и от въздуха. Младите жени в Кърджали не искат да раждат в замърсения ни град. Имам само 6 кръщавки за миналата година, сподели енорийски свещеник отец Петър. Той доведе на протеста след служба в храма църковното настоятелство водено от момче с хоругва.

   В демонстрацията се включиха  обществения посредник на Кърджали Хакиф Емин и много съветници от ДПС, БСП, независими. Тук съм като гражданин и бъдещ дядо , сподели за Кърджали бг вести областния лидер на червените и общински съветник Милко Багдасаров.

Георги Кулов.

Маргарита Павлова
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини