Генджев и Алиш наддават за имамите в страната

Бейхан Мехмед

Един милион евро е дал турският Дианет-ведомството,  отговарящо за вероизповеданията в южната ни съседка на Главно мюфтийство в България. Парите не са били преведени по банков път, а са били дадени на ръка на представител на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ от служителя на турското посолство в София Мазхар Бюлгин. Куфарчето с банкноти било връчено тайно от българските власти. То било предназначено за заплати на 350 имами , които са верни на обявения за нелегитимен  от Върховния касационен съд главен мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ. Това твърди пред Кърджали бг вести председателят на Висшия мюсюлмански съвет Недим Генджев.

Вместо да раздаде парите на всички имами, Мустафа Алиш платил само на 67 души от Велинградско от където е родом. Освен това Главно мюфтийство задържало част от сумата,предназначена за заплата. То карало имамите да подписват документи, че са получили по 300 лева за месец, а в същност им давало по 200, разказва още Недим Генджев.

  Опита ни да потърсим за коментар главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ и Председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед се оказаха безрезултатни.

Ситуацията изясни районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед. Според него става дума за откровени клевети на Генджев преди насрочената за 12 февруари конференция на мюсюлманското вероизповедание в страната. Бейхан Мехмед потвърди, че Дианета привежда пари на главно мюфтийство за заплати, но това става абсолютно легално и със знанието на българските власти. Харченето на парите става при строг надзор.  Отчита се всеки лев пред Дианета.

  Сметките на Главно мюфтийство са блокирани от май миналата година заради Недим Генджев. Грижата обаче за имамите остава,каза още Бейхан Мехмед.  Той поясни също, че сметките на районните мюфтийства в Кърджали и Хасково са запорирани също през май 2009 г.,  а не по късно както твърди Генджев. Той разкри също, че Генджев примамвал имами с обещания за високи заплати от по 600 лева. Вместо тава им дал с голям зор по 150 лева. Като видял, че Главно мюфтийство полага усилия да заплати труда на мюсюлманските духовници, качил възнагражденията на 250 лева. Това обаче било само за избрани хора. Освен това Генджев нямал достатъчно средства и затворил една от двете джамии в Пловдив, поради невъзможност да плаща заплати на имамите, разкри още Бейхан Мехмед.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини