Гражданска защита в Кърджали е реагирала на 345 инцидента за година

През 2010 г. на територията на област Кърджали са регистрирани 345 инциденти, произшествия и бедствия, в овладяването на които са участвали спасителни екипи на бившето ОУ „Гражданска защита”, което от началото на тази година е част от ОУ „Пожарна безопасност и защита на населението” .

Екипите са реагирали на 71 сигнала   за обгазявания, 48 за наводнения и 46 за снегонавявания .

Извършени са 68 проверки на потенциално опасни водностопански обекти /язовири, хвостохранилища, диги/ и прилежащите им речни корита. 

От извършените проверки е направена констатация, че всички язовири разполагат с актуални аварийни планове, а дадените предписания при предишни проверки са изпълнени /с изключение на язовирите „Бенковски”, „Невестино” и „Болярци”/.

       Проверени са и 31 потенциално опасни обекти, в които се съхраняват химични вещества и пестициди и 10 газстанции и бензиностанции.

 Преди началото на учебната година са  извършени 145 проверки в училищата, детските градини и ясли  по общини. Дадени са 102 предписания за отстраняване на нередностите.  При откриване на учебната 2010/11 година в училища са раздадени обучителни материали на първокласниците.

През месец ноември е извършено обучение на 567 директори, класни ръководители и ръководители на групи в детските градини за защита при бедствия в учебните заведения. Обучението е проведено с 12 групи по общини.

Проведени са общински и областен етап на ученическото състезание „Защита при бедствия и аварии’2010” и на конкурса за детска рисунка „Мисия спасител’2010”. Раздадени са  материали за обучение на деца със специални  образователни потребности.

Организирани са едно областно и 6 общински  ученически състезания „Защита при бедствия и аварии’2010” с 259 участника. В конкурса за детска рисунка „Мисия спасител’2010” участваха 402 деца от общините Кърджали, Момчилград, Ардино, Джебел  и Крумовград. В три общини са направени изложби от детските рисунки.

Оказана е методическа помощ  на фирма  ,,Ес & Би Индастриъл Минералс”-АД във връзка с подготовката на тренировъчно занятие, в което участваха и екипи на група „Аварийно-спасителни дейности”. 

През месец юни е проведена  щабна тренировка  с областния и общинските   щабове за координация  във връзка с  националното учение „Защита`2010 г. В практическата част на националното учение „Защита`2010”  участваха екипи на ГЗ, Център „ПБС”, ОД на МВР, ЦСМП, СПУ, БЧК, РЦЗ, общински структури и др. Демонстрирани са спасителни, пожарогасителни, издирвателни  и други  дейности при земетресение.

Екип от 12 спасители участва в пълномащабното международно полево-симулационно учение „ЕВРОС’2010” в Гърция по проекта „Комплексно управление на наводнения в уязвимите зони на ЕС чрез ефективно реагиране и съвместни симулационни операции”. Медицински фелдшер от група „Аварийно-спасителни дейности” е включен в българския спасителен екип, който взе участие в Регионално учение по търсене и спасяване в гр. Измир, Турция.

 Извършени са 4 планирани тренировки по оповестяване на органите на изпълнителната власт на територията на областта.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини