Затварят оловното производство на ОЦК след две седмици , ако замърсява

Оловно производство на ОЦК  е пред затваряне. Министърът на икономиката Трайчо Трайков  постави ултиматум на собственика на завода Валентин Захариев до две седмици да спрат замърсяванията на въздуха в Кърджали и да се изпълнят ангажиментите поети преди година  пред Министерството на околната среда и водите за вкарване в норми на вредните емисии. В противен случай ще действаме решително декларира Трайков.

 Това бе обявено след работна среща между министрите на икономиката, енергетиката и социалното ведомство в Кърджали с областния управител Иванка Таушанова, представители на общината,  шефовете на ОЦК, собственика Валентин Захариев, синдикалисти, общественици.

 Министърът на околната среда и водите Нона Караджова оповести данни, според които броят на допустимите превишения на нормите за изпускане на серен диоксид в атмосферата за една година  са 24. Само за първите дни на тази година те вече са 14. Според статистиката за 2009 г. те са били 203, а за 2010-88. Направихме компромис преди година , предприятието предложи мерки. Чакахме през цялата 2010 г.  но нищо не се случи, каза Караджова.Ако не се предприемат спешни мерки от ръководството ще спрем агломерацията в оловно производство до изграждането на нов завод. Вземането на комплексното разрешително е крайна мярка, но и това може да се случи, допусна министърката. Тя обвини  Валентин Захариев, че не изпълнява инвестиционната си програма според, която до декември трабва да се изгради  нов цинков завод,  а до юли 2012 г.- нов оловен завод.

В разпространено официално становище на МОСВ се казва, че ръководството на ОЦК закъснява значително с изпълнението на поетите ангажименти,  което е причина за продължаващото регистриране на наднормено съдържание на замърсители-олово, кадмий и серен диоксид във въздуха.

Получавали сме много сигнали от областния управител Иванка Таушанова  и кмета на града Хасан Азис срещу ОЦК, се казва още в становището.

  И министър Караджова и областният управител Иванка Таушанова признаха, че в същност се съобразяваме с мнението на Европейската комисия. Данните за замърсяванията на атмоферния въздух за 2010 г. са депозирани пред Брюксел. Той всеки момент ще се произнесе. Може да има и санкции. Караджова сподели, че се отчита редовно пред Европейската комисия за  замърсяването в Кърджали. Според Таушанова приемаме стандартите на ЕС за качество на живот и работа и те трябва да бъдат въведени в ОЦК и Кърджали. Ръководството на предприятието трябва да поеме отговорност ,подчерта Таушанова.

 Не съм съгласен с твърдата позиция на областния управител. Ако затворим оловното производство ,работниците ще останат на улицата. Тогава Таушанова ще трябва да им търси работа и да ги назначава. Три години съм обикалял министерства и  инстанции и постоянно са ми пречели.Закупил съм оборудване за 50 милиона, което е на склад в България. Беше истинска мъка да започна ново строителство. Сега искат да струпат отговорността върху мен, подчерта Захариев. Той обяви, че до края на 2012 ще завърши новия цинков завод, а до края на 2013 г. ще заработи нов оловен завод. Собственикът обвини тримата министри в двойни стандарти. Не закачат КЦМ в Пловдив въпреки, че и там има същите проблеми, а притискат само мен, оплака се Захариев. Той призна, че може да паднат до 35  превишения на средно часовата норма за една година, но не и до 24 .

Захариев каза още, че държавата е продала скапаните си предприятия на български инвеститори и сега иска от тях модерни европейски заводи.

Ако продължите с превишаването на нормите затваряме оловно производство. Започнете да преработвате оловни отпадъци вместо руда, за да намалите замърсяването, препоръча Караджова.

 Министър Тотю Младенов обобщи :искаме пълна мобилизация от страна на собственика. Не може при последната проверка да са неизпълнени 4 предписания и да са съставени 9 акта. Трябва да защитим интересите на гражданите и работещите в завода , подчерта министърът.

 Докато траеше срещата в областна администрация над 200 металурзи протестираха отпред . Те се опасяваха че оловното производство ще бъде затворено и ще останат на улицата. Николай Атанасов каза, че вярват в думите на Захариев, макар че нито веднъж до сега не ги е събрал да изложи пред работниците намеренията си.

Георги Кулов

Валентин Захариев

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини