Награждават турски филм,сниман в Кърджали

Турският  документален филм „Толерантност”,заснет в България,получи втора награда на фестивала в Антакя-„Среща на цивилизациите.Творбата представя българския етнически модел.

Документалният филм,част от който е заснета в Кърджалийско бе  представен и на престижния фестивал „Златния портокал” в турския град Анталия.

  В лентата  участват енорийския свещеник на Кърджали Отец Петър и бившия районен мюфтия и сегашен председател на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед,които посочват примери на добросъседство между българи и турци. За българския етнически модел говори и  колегата от Кърджали бг вести  журналистът Георги Кулов. За българския етнически модел през последните 21 години на демократични промени  говорят още бившият президент Жельо Желев,експремиерът Иван Костов, учените Андрей Пантев,Антонина Желязкова,Людмил Георгиев,Михаил Иванов и др.

Автори на творбата са турския режисьор Семих Диндар и кореспондентката на Българското национално радио Нихал Йозерган. Проектът е финасиран от Министерството на културата на Турция,след оспорван конкурс.

Това е първият филм за станалия известен и зад граница Български етнически модел.Снимахме в районите със смесено население в България.Бяхме както в Източните,така и в Западните Родопи.Документирахме и разкази на изселници в Турция. Интересуваше ни и мнението на политиците, посочва за Кърджали бг вести Нихал Йозерган.

Филмът е озвучен на турски и английски. Предстои представянето му и на други фестивали. Дублира се и на български. Преводът е на Нихал Йозерган.

Нихал Йозерган
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини