2 °C

Дал остана без ехо в ДПС

Касим Дал

"Преди да предприемете "сериозни" ангажименти или каквото и да е мнение, различно от това, че Лидерът на ДПС е един и Hезаменим, сериозно cе замислете или друга партия си потърсете".
Този съвет отправи във "Фейсбук" бившият депутат и член на Централния съвет на движението Орхан Мемиш към свой съпартиец, симпатизиращ на Касим Дал.
Половин месец след "кървавото писмо" на Дал до местните организации партията на Доган изглежда непоклатима. В подкрепа на доскорошния втори човек се обяви единствено шефът на ДПС в Турция - Енвер Хатипоглу, бизнесмен и политзатворник по времето на "възродителния процес". При изключването на Касим Дал от парламентарната група на движението само Георги Колев се обявил "против". Въздържали се депутатите от Кърджали и Търговище - Ремзи Осман и Тунчер Кърджалиев. Преди това Осман подчерта, че ще се противопостави на евентуално изгонване на Дал.
В Кърджалийско - най-силната крепост на Доган,
не се забелязват никакви признаци за колебание
С остри декларации срещу критиките на Дал излязоха както областната структура на Бахри Юмер, така и общинската на Хасан Азис. "В Източните Родопи след писмото на Дал ДПС дори мобилизира редиците си и се сплоти допълнително. Досега не се е чуло някой да е одобрил атаката срещу Сокола", коментира пред "Стандарт" Назми Мюмюн, заместник-председател на БСП-Кърджали.
Не се наблюдава каквато и да била суматоха и в другите области, където движението разполага със сериозно влияние - в Добруджа и в Лудогорието. "Всички набързо се отрекоха от Дал, дори хората, които лично той направи местни лидери, депутати или бизнесмени", смята един от водачите на ДПС в Шуменско. Според Дал обаче, върху местните структури е упражнен силен натиск от централата: "На ден по 100 пъти са се обаждали по областите, че и по нощите карат хората да излизат с декларации". Без драми засега е посрещнат разколът и във варненското село Дръндар, откъдето са Доган, Дал и сегашният оргсекретар Рушен Риза. Както "Стандарт" написа, кметицата на Дръндар Зюмбюл Али, която е сестра на Касим Дал,
е излязла спешно в отпуск
Разтреслата партията драма се върти около тримата съселяни.
След 25-годишна съвместна работа, скрепена с участие в нелегалната съпротива и лежане в затвора, Дал поиска сметка от Доган за стари грехове. Бунтовникът заплю партийната икона и обвини Сокола, че е писал доноси пред Държавна сигурност за най-близките си съратници, включително и за Риза, и за Дал. Ударът е тежък, доколкото самото ДПС бе създадено от раните от "възродителния процес", а официалните историци посочваха Доган като негов основател и ръководител на съпротива срещу репресиите над турското население. Сега Касим Дал се е засилил да разбие този мит с твърдението, че "Доган е най-успешният проект на ДС", което звучи шокиращо за редовите избиратели. Грешката на Дал, който от 1996 г. до миналата година беше оргсекретар и оперативен лидер на ДПС, е, че тръгна с рогата напред.
Партийците разчетоха в писмото обиди и клевети срещу Сокола, а не желание за дебат върху политическите ценности и организационното състояние на партията. Наистина оценките, че лидерът използва хората като салфетки и че ги е превърнал в "мъжки секретарки", приличат повече на лично заяждане. Дал беше отстранен преди близо година, а Сокола пропусна да спомене причините за неговото обезглавяване. Едното обяснение гласеше, че Касим започнал да се очертава като заплаха за лидерството на Сокола. Другото гласеше, че Дал е станал неудобен заради близките си отношения с Бойко Борисов.
Досега нито един от разколниците не е постигнал траен ефект в ДПС - в национален и местен план парчета от партията са се опитвали да отхапят фигури като Гюнер Тахир, Осман Октай, Сали Шабан, Мехмед Дикме. Дал освен че е играч от далеч по-висока класа, е наясно с всички тънкости на кадрите, йерархичната пирамида, изборните технологии и обръчите от фирми около ДПС. През последните 14 години той е градил партийните структури село по село. Затова вторият човек, освен ореола на автентичен дисидент отпреди 1989 г., е известен и като "моторът на ДПС". В същото време настроеният към философски умозрения и писане на хидроложки проекти Доган стоеше в баснословния си сарай в Бояна "като буркан" /по думите на Дал/ и все повече стесняваше кръга на събеседниците и все по-рядко се появяваше на публични мероприятия.
"Доган дори не размишлява върху въпроса за обновяване на партията. Причината е, че той страда от личностни деформации, от нарцисизъм с елементи на социопатия и не намира за необходимо да се съобразява с политически партньори, с общество или с когото и да било", коментира Антонина Желязкова от Международния център за изследване на малцинствата пред "Гласове". Според нея, Дал и Дикме биха могли да привлекат на своя страна част от избирателите на ДПС.
Руслан Йорданов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С ведрото си излъчване и положителна мисъл ще въздействате на околните и насочвате развитията в позитивна посока. За вас, както и за всички други е важно да живеете в спокойствие, за да се развивате и да творите пълноценно. Починете си, като потърсите приятни за тялото и душата ви занимания.
17 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Въздържате се да поемате ангажименти днес и вероятно съвсем основателно. Много е възможно да се оставите в обятията на мързела. Използвайте пълноценно времето си за почивка. Въпреки, че у дома ви ще се намерят много изкушения, които да ви накарат да не излизате, не се поддавайте. Навън ви очаква вълнуваща среща.
17 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предприемате нова стъпка в професионален план, където се изявявате в нова за вас област. Считате, че имате достатъчно шансове за успех и наистина е така. От вас ще се изисква да довършвате всичко, с което се захванете и да не допускате вмешателство в решенията си. Най-добре работите с колега,представител на знаците Везни или Водолей.
17 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Без да се поддавате на провокативни внушения ще следвате програмата си и всичко, което е във ваш интерес. Така ще организирате делата си, че да ги приключите с очакваните резултати, което е желанието и на съдружниците ви. Не прибързвайте в увлеченията си, дайте си време.
17 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заредени сте с добри очаквания и нищо от това, което предстои да се случи няма да ви изненада или обезкуражи. На път сте да постигнете краткосрочните си цели, целенасочените ви действия дават резултат. Финансови реализации и романтични вълнения за късметлиите. Някои от вас ще пътуват, като това може да бъде и в чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Романтични настроения ще има около вас и ще се радвате на споделен интерес от страна на човек, който силно ви вълнува. Мъжете от знака ще направят предложения и ще получат отговори, даващи им основание за добри, бъдещи, брачни отношения. Мислите ви ще са свързани най-често с предстоящи събития относно личния ви живот. Не загърбвайте текущите си задачи, защото от там се очаква да дойдат и средствата. Хранителните добавки ще ви помогнат да регулирате здравословни проблеми и ще внесат известно облекчение, но основната ви грижа за здравето си остава ваша. Радостни новини във връзка с подобряване състоянието на родители и близки, което ви е тревожело до сега. Целенасочените ви действия по отношение бъдещият ви дом, ще ви отведат по-скоро при него.
17 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Като истински фокусници, ще промените нещата, които пречат на бизнеса ви и ще продължите уверено напред. Освобождаването от зависимости няма да спре до тук, има още от какво да се чистите. Очакванията ви са свързани с приключване на мащабен проект, но работата по него продължава.
17 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не позволявайте на емоциите да определят отношението ви към работата, за да не се конфронтирате с колегите. Търпеливо следвайте целите си и ще ги постигнете по-бързо. Съдбата ще ви предложи добри възможности и от вас зависи да се възползвате навреме. Вести от чужбина.
17 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Твърде емоционални сте днес и подхождате към всяко нещо от тази страна. Това може да ви създаде проблеми, особено с хора, които се смятат за по-сериозни. Съобразявайте се с всички около вас днес, за да не си създавате излишни неприятности. Очаква ви положително разрешение на личен въпрос, който значи много за вас. Радвате се на ценна покупка.
17 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заслугата ви за решаване на професионален проблем ще се отчете от колеги и ръководители. От това ще останете всички доволни, те, че могат да продължат, а вие, че сте оценени правилно. Всички ви начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
17 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не приемайте ангажименти, които ви отклоняват от делата ви. Старайте се да обхванете повече от задачите си, за да ви остане време за развлечения вечерта. На дамите им предстои вълнуващо преживяване, което ще ги направи щастливи. Любовните тревоги ще отстъпят място на приятни настроения.
17 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С интересни идеи, отнасящи се към бъдещата ви дейност ще започне седмицата за вас. Добре планираните ви ходове ще съдействат да постигнете по-скоро това, към което се стремите. Възможно е да има и напрежение около вас, но не си хабете нервите. В повечето случаи то е плод на въображението ви, отколкото на реални проблеми.
17 яну 2021
Последни новини