Дал остана без ехо в ДПС

Касим Дал

"Преди да предприемете "сериозни" ангажименти или каквото и да е мнение, различно от това, че Лидерът на ДПС е един и Hезаменим, сериозно cе замислете или друга партия си потърсете".
Този съвет отправи във "Фейсбук" бившият депутат и член на Централния съвет на движението Орхан Мемиш към свой съпартиец, симпатизиращ на Касим Дал.
Половин месец след "кървавото писмо" на Дал до местните организации партията на Доган изглежда непоклатима. В подкрепа на доскорошния втори човек се обяви единствено шефът на ДПС в Турция - Енвер Хатипоглу, бизнесмен и политзатворник по времето на "възродителния процес". При изключването на Касим Дал от парламентарната група на движението само Георги Колев се обявил "против". Въздържали се депутатите от Кърджали и Търговище - Ремзи Осман и Тунчер Кърджалиев. Преди това Осман подчерта, че ще се противопостави на евентуално изгонване на Дал.
В Кърджалийско - най-силната крепост на Доган,
не се забелязват никакви признаци за колебание
С остри декларации срещу критиките на Дал излязоха както областната структура на Бахри Юмер, така и общинската на Хасан Азис. "В Източните Родопи след писмото на Дал ДПС дори мобилизира редиците си и се сплоти допълнително. Досега не се е чуло някой да е одобрил атаката срещу Сокола", коментира пред "Стандарт" Назми Мюмюн, заместник-председател на БСП-Кърджали.
Не се наблюдава каквато и да била суматоха и в другите области, където движението разполага със сериозно влияние - в Добруджа и в Лудогорието. "Всички набързо се отрекоха от Дал, дори хората, които лично той направи местни лидери, депутати или бизнесмени", смята един от водачите на ДПС в Шуменско. Според Дал обаче, върху местните структури е упражнен силен натиск от централата: "На ден по 100 пъти са се обаждали по областите, че и по нощите карат хората да излизат с декларации". Без драми засега е посрещнат разколът и във варненското село Дръндар, откъдето са Доган, Дал и сегашният оргсекретар Рушен Риза. Както "Стандарт" написа, кметицата на Дръндар Зюмбюл Али, която е сестра на Касим Дал,
е излязла спешно в отпуск
Разтреслата партията драма се върти около тримата съселяни.
След 25-годишна съвместна работа, скрепена с участие в нелегалната съпротива и лежане в затвора, Дал поиска сметка от Доган за стари грехове. Бунтовникът заплю партийната икона и обвини Сокола, че е писал доноси пред Държавна сигурност за най-близките си съратници, включително и за Риза, и за Дал. Ударът е тежък, доколкото самото ДПС бе създадено от раните от "възродителния процес", а официалните историци посочваха Доган като негов основател и ръководител на съпротива срещу репресиите над турското население. Сега Касим Дал се е засилил да разбие този мит с твърдението, че "Доган е най-успешният проект на ДС", което звучи шокиращо за редовите избиратели. Грешката на Дал, който от 1996 г. до миналата година беше оргсекретар и оперативен лидер на ДПС, е, че тръгна с рогата напред.
Партийците разчетоха в писмото обиди и клевети срещу Сокола, а не желание за дебат върху политическите ценности и организационното състояние на партията. Наистина оценките, че лидерът използва хората като салфетки и че ги е превърнал в "мъжки секретарки", приличат повече на лично заяждане. Дал беше отстранен преди близо година, а Сокола пропусна да спомене причините за неговото обезглавяване. Едното обяснение гласеше, че Касим започнал да се очертава като заплаха за лидерството на Сокола. Другото гласеше, че Дал е станал неудобен заради близките си отношения с Бойко Борисов.
Досега нито един от разколниците не е постигнал траен ефект в ДПС - в национален и местен план парчета от партията са се опитвали да отхапят фигури като Гюнер Тахир, Осман Октай, Сали Шабан, Мехмед Дикме. Дал освен че е играч от далеч по-висока класа, е наясно с всички тънкости на кадрите, йерархичната пирамида, изборните технологии и обръчите от фирми около ДПС. През последните 14 години той е градил партийните структури село по село. Затова вторият човек, освен ореола на автентичен дисидент отпреди 1989 г., е известен и като "моторът на ДПС". В същото време настроеният към философски умозрения и писане на хидроложки проекти Доган стоеше в баснословния си сарай в Бояна "като буркан" /по думите на Дал/ и все повече стесняваше кръга на събеседниците и все по-рядко се появяваше на публични мероприятия.
"Доган дори не размишлява върху въпроса за обновяване на партията. Причината е, че той страда от личностни деформации, от нарцисизъм с елементи на социопатия и не намира за необходимо да се съобразява с политически партньори, с общество или с когото и да било", коментира Антонина Желязкова от Международния център за изследване на малцинствата пред "Гласове". Според нея, Дал и Дикме биха могли да привлекат на своя страна част от избирателите на ДПС.
Руслан Йорданов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини