Жените в Кърджалийско се трудят робски за мизерни пари, сочи проучване

Наско Настев

Женският труд е изключително ниско платен в Кърджалийско. Жените работят основно в тютюнопроизводството и шивашката индустрия където заплатите са почти минимални. Двата бранша са феминизирани .На практика представителките на нежния пол са подценени. В отрасли, където броя на работещите мъже и жени е равен, заплащането е изравнено. Това заяви за Кърджали бг вести председателят на Кърджалийската търговско-промишлена палата инж.Наско Настев. Той представи проучвания на Българската търговско-промишлена палата по време на Информационен ден ”Мерки и политики на равнопоставеност на пазара на труда”, който се проведе в Кърджали. Според изследване на палатата 21,4 на сто от шивачките в страната работят без трудови договори. Това не се отнася за големите шивашки фабрики в Кърджалийско, които имат договори със западни фирми. Възложителите от Европа са много стриктни. Те държат да има и въведени системи за здравословен начин на труд. В малките цехове обаче картината е съвсем различна, поясни Настев. Като цяло наблюденията на палатата сочат, че в частния сектор много жени се нагърбват да работят без трудови договори. 60 на сто от заплащането в такива случаи е нередовно сочат данни, изнесени от Настев.

  Процентът на заетите жени в страната е 47, но бързо спада. Безработицата при представителките на нежния пол е по-дълготрайна отколкото при мъжете.  Жените над 55 години нямат почти никакъв шанс да си намерят работа. Работодателите не се ангажират и с млади дами, тъй като смятат, че отглеждането на деца ги кара да отсъстват дълго от работа.

Това е откровена дискриминация подчерта Наско Настев. Тази дискриминация се задълбочава заради това, че жените са заети с домашен труд, който пречи на квалификацията и повишаване на образованието им. Това от своя страна рефлектира върху заетостта.

 Дискриминация има и към хората с увреждания. Работодатели смятат , че те не търсят  възможност да творят блага, а да излязат от социалната изолация. Затова повечето хора в неравностойно положение живеят в непоносима бедност

  Ограничен е пазарът на труда в районите със смесено население, подчерта Настев. Безработицата е по голяма, заради ниската квалификация на голяма част от населението. Проучването на палатата сочи, че няма дискриминация по етнически признак в смесените райони, включително и в Кърджалийско. Независимо от етнос хората работят при равно заплащане, трудови договори и работно време. Съкращенията се извършват поради недостатъчен ценз и квалификация, а не заради етнически предпочитания на работодателя.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини