3 °C

Жените в Кърджалийско се трудят робски за мизерни пари, сочи проучване

Наско Настев

Женският труд е изключително ниско платен в Кърджалийско. Жените работят основно в тютюнопроизводството и шивашката индустрия където заплатите са почти минимални. Двата бранша са феминизирани .На практика представителките на нежния пол са подценени. В отрасли, където броя на работещите мъже и жени е равен, заплащането е изравнено. Това заяви за Кърджали бг вести председателят на Кърджалийската търговско-промишлена палата инж.Наско Настев. Той представи проучвания на Българската търговско-промишлена палата по време на Информационен ден ”Мерки и политики на равнопоставеност на пазара на труда”, който се проведе в Кърджали. Според изследване на палатата 21,4 на сто от шивачките в страната работят без трудови договори. Това не се отнася за големите шивашки фабрики в Кърджалийско, които имат договори със западни фирми. Възложителите от Европа са много стриктни. Те държат да има и въведени системи за здравословен начин на труд. В малките цехове обаче картината е съвсем различна, поясни Настев. Като цяло наблюденията на палатата сочат, че в частния сектор много жени се нагърбват да работят без трудови договори. 60 на сто от заплащането в такива случаи е нередовно сочат данни, изнесени от Настев.

  Процентът на заетите жени в страната е 47, но бързо спада. Безработицата при представителките на нежния пол е по-дълготрайна отколкото при мъжете.  Жените над 55 години нямат почти никакъв шанс да си намерят работа. Работодателите не се ангажират и с млади дами, тъй като смятат, че отглеждането на деца ги кара да отсъстват дълго от работа.

Това е откровена дискриминация подчерта Наско Настев. Тази дискриминация се задълбочава заради това, че жените са заети с домашен труд, който пречи на квалификацията и повишаване на образованието им. Това от своя страна рефлектира върху заетостта.

 Дискриминация има и към хората с увреждания. Работодатели смятат , че те не търсят  възможност да творят блага, а да излязат от социалната изолация. Затова повечето хора в неравностойно положение живеят в непоносима бедност

  Ограничен е пазарът на труда в районите със смесено население, подчерта Настев. Безработицата е по голяма, заради ниската квалификация на голяма част от населението. Проучването на палатата сочи, че няма дискриминация по етнически признак в смесените райони, включително и в Кърджалийско. Независимо от етнос хората работят при равно заплащане, трудови договори и работно време. Съкращенията се извършват поради недостатъчен ценз и квалификация, а не заради етнически предпочитания на работодателя.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
27 яну 2021
Последни новини