Изселници напират за хемодиализа в Кърджали

д-р Тодор Черкезов

  Изселници напират през лятото към отделението по хемодиализа в държавната болница в Кърджали. Дейността му набъбва двойно, защото нашенци идват да видят близки и познати и търсят услугите на местното здравно заведение. Като български граждани те имат право на обслужване в държавната болница. Ползват тази услуга като останалите си сънародници. Това съобщи директорът на МБАЛ „Д-р Атанас Дафофски”д-р Тодор Черкезов. Изселниците се изследват за СПИН и хепатит за да не заразят останалите пациенти чрез съоръженията.

  В началото на годината пациентите на отделението по хемодиализа са били 58. Приети са нови 19. Единадесет са починали. 49 души са били само временно на хемодиализа,  за по една–две процедури,заради различни заболявания. В края на годината болните са 64 обобщи д-р Черкезов. През миналата година са проведени общо 10259 диализи.

Болните са „рахвърляни” из цялата област и трябва да пътуват по няколко пъти седмично до Кърджали, което е голямо изпитание за тях. Изисква и перфектна организация. До сега транспортирането се поемаше от Центъра за спешна медицинска помощ. Както пръв Кърджали бг вести писа през тази година дейността преминава към държавната болница.  Здравното заведение се ангажира  и с цялото обслужване на пациентите, което до сега бе държавна дейност, централизирана от Министерството на здравеопазването.

 Извозването на пациентите ще става от същата таксиметрова фирма както досега. В нея знаят графика на всеки един болен.

 Медикаментите и консумативите досега се получаваха от Министерството на здравеопазването. Сега болницата ще прави обществена поръчка. Тя стартира от 1 март.

 Второто тримесечие изцяло поемаме болните на хемодиализа, каза директорът на държавната болница д-р Тодор Черкезов.

 Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини