ДПС с декларация за тютюнджиите, иска среща с премиера

Неджми Али

Днес Парламентарната група на Движението за права и свободи излезе с декларация по повод протестите на тютюнопроизводителите в страната и породеното недоволство от политиката в отрасъла.Документът бе прочетен от трибуната на Народното събрание от депутата Неджми Али. Народният представител заяви за Кърджали бг вести, че колегите му са силно обезпокоени от създалата се в страната обстановка. В документа прочетен от Неджми Али се казва:

  Ние от ПГ на ДПС изразяваме остра тревога от все още нерешените проблеми на тютюнопроизводителите, което естествено води до ескалиране на напрежението в отделни региони на страната. Онова, което изскарва хората на протест не е политическата намеса на една или друга политическа партия а е нещо, което е крайно време да чуете и проумеете – това уважаеми  госпожи и господа управляващи е гладът.

 

В декларацията пише още: ПГ на ДПС заявявя най–отговорно, че споделя и подкрепя изцяло справедливите протести и искания на тютюнопроизводителите и настоява те да бъдат изпълнени в най – кратки срокове. Категорично заявяваме оценката си за това, че нерешаването в спешни срокове на проблемите на тютюнопроизводителите води до риск от социални бунтове и поставя под опасност гражданския мир в засегнатите региони.

Призоваваме търговците да изпълнят задълженията си по договорите за изкупуване на тютюна, без да изчакват крайния срок, тъй като поради обективни климатични  и технологични причини, тютюнът през месеците декември и януари започна да мухлясва и да гние.

Парламентарната група на ДПС настоява Министерски съвет да задейства всички свои контролни механизми и да упражни своите правомощия  съгласно действащия Закон за тютюна и тютюневите изделия. МС да събере всички лицензирани търговци на тютюн и се състави конкретен времеви график, който гарантира изкупуването на цялата произведена продукция в законно установения срок.

Уважаеми госпожи и господа управляващи, нашата цел не е ескалация на напрежението а решаване на проблемите. Ето затова ПГ на ДПС настоява за спешна среща с Министър председателя , Министъра на финанасите и Министъра на земеделието и храните, на която, освен изброените проблеми, ще бъдат поставени въпросите за осигурянане на националните доплащания за реколта 2010г., (тъй като в момента ниската изкупната цена за която няма логично обяснение не е в състояние да покрие дори производствените разходи) както и нормативната уредба за изясняване схемата за извършване на плащанията  за референтния период 2007-2009 година,пише още в документа.

Народните представители заявават още:Апелираме към Правителството, от което зависят гаранциите за социалния мир, да спре ескалиращото напрежение и в диалог с тютюнопроизводителите а не чрез репресии и заплахи на представителите на инициативните им комитети за саморазправа - да реализира политики и действия, адекватни на статута на държава – член на Европейския съюз, на позицията на страна-член на Европейския съюз.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини