Десет хиляди тютюнджии излизат на протест днес в Горски Извор

Неджми Али

Десет хиляди души се очаква да излязат на протест днес в село Горски извор, Хасковско, срещу политиката на правителството спрямо тютюневия отрасъл. Тютюнджии от Хасковска и Кърджалийска област ще поискат национални доплащания за тази година в размер на тези, платени миналата.

Очаква се протестът да започне окол 11 часа. На него ще присъстват и депутати от ДПС.

  Предупредихме правителството още през декември миналата година, когато се приемаше държавния бюджет, че трябва да се очакват протести на тютюнопроизводителите , ако няма национални доплащания. ДПС е конструктивна опозиция и нееднократно го е показвала. Не можем обаче да стоим настрана от проблема. Особено когато не се спазва наредба 2, която третира националните доплащания за референтния период до 2013 г. Това заяви за Кърджли бг вести народният представител Неджми Али. Той поясни, че такива плащания се извършват в 17 страни на Европейския съюз. Само България се е отказала от тях, което провокира и недоволството.

 Тютюнопроизводителите имат пълното право да протестират. ДПС предложи да се отпуснат средства, след като това не стана казахме, че ще подкрепим, а впоследствие че и ще оглавим протестите, подчерта Неджми Али. Според него ако няма доплащания, тютюнджиите са обречени на глад и мизерия.

В духа на конструктивизма депутати от ДПС участваха в срещата, проведена в Народното събрание между членове на постоянната комисия по земеделие и търговците на тютюн и представители на Министерството на земеделието и храните, каза още Неджми Али. Той отбеляза, че народните представители от ДПС са предложили на Министерството на земеделието да създаде отраслов съвет или някакъв консултативен орган. Съпартийците на Неджми Али констатирали, че след закриването на фонд „Тютюн” няма медиатор между търговците на тютюн, тютюнопроизводителите и държавата. С тези свои действия държавата показва , че абдикира от отрасъла, смятат в ДПС. Министърът на земеделието Мирослав Найденов се ангажирал да създаде консултативен съвет по тютюна, както има такъв по зърното.

От ДПС поискали също Найденов да обяви, че ще се извършат национални доплащания за тютюна.

Депутатите от Движението отправили и препоръки към търговците на тютюн. Повечето фирми имат краткосрочни визии за развитие. Помолихме тези програми да бъдат реални и общодостъпни, за да може и тютюнопроизводителите да изградят свои виждания за бъдещето. Това се възприе от търговците на тютюн, каза още Неджми Али.

Депутатите от ДПС изразили загриженост за единодействието между търговци и тютюнопроизводители. Фирмите са направили не малко инвестиции.Трябва да бъде гарантиран и техния интерес, подчерта Неджми Али.

 Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини