Земеделският министър видя провокация зад фермерски протести

Мирослав Найденов

Политическа провокация видя земеделският министър Мирослав Найденов зад първите за годината протести на тютюнопроизводители и млекопроизводители, състояли се в сряда на различни места в страната и съвпаднали с поискания от премиера Бойко Борисов вот на доверие от парламента.

Няколко хиляди тютюнопроизводители от Гоцеделчевско протестираха срещу ниските изкупни цени на стоката си и блокираха за около два часа пътя Гоце Делчев – Доспат. Ескалиралото напрежение наложи намесата на полицията с палки и щитове.

По време на митинга припадна неговият организатор и общински съветник Мехмед Метушев, който на път за болницата почина.

Протестиращите поставиха пет условия на кабинета – за субсидиране на продукцията им и за повишаване на изкупните цени на тютюна, тъй като сегашните действия на държавата спрямо тютюнопроизводителите насърчават контрабандата на цигарите.

Според производителите те имат да получават от държавата 71 млн. лева, които не са заложени в бюджета за тази година. Освен това себестойността на един килограм тютюн е средно около 8 лв, а реално стоката се изкупувала двойно по-евтино.

На митинга пристигнаха депутатите от ДПС Муса Палев и Алиосман Имамов, а лявата депутатка Корнелия Нинова изказа подкрепата си. Това накара министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов да определи протеста като политическа провокация.

Странно е, че той съвпада с решението на правителството да поиска вот на доверие от Народното събрание, коментира на извънредна пресконференция агроминистърът.

Найденов призова тютюнопроизводителите да не се подават на политически провокации, които не решават проблемите им. Онези, които подклаждат протестите, да се запознаят с възможностите за подпомагане на сектора и с Общата селскостопанска политика, заяви министърът.

Сто четиридесет и три милиона лева могат да се платят за 2011 и 2012 г. на тютюнопроизводители, каза още той. По думите му се търси финансов ресурс и по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

Относно ниската изкупна цена на килограм тютюн министърът посочи, че ведомството му няма механизъм, с който да й влияе. Той припомни, че са предложени исканите от тютюнопроизводителите законови промени за либерализиране на пазара, с цел да се премахнат прекупвачите и производителите да продават директно продукцията си.

Същия ден около 100 млекопроизводители от Пловдивска и от Старозагорска област се събраха на протест край с.Долна махала, община Калояново, заради това, че за пръв път тази година доходите им ще бъдат обложени, съобщи БТА. Протести имаше и в Кърджали и Сливен. Фермерите възразяват срещу ниския според тях процент, който им е определен като нормативно признати разходи - 60 на сто. Животновъдите искат и по-висок процент приспадане на разходите за обновяване на стадото. Сега им се признават 10 на сто, а според фермерите той трябва да е 25% за млечното и 15% за месодайното говедовъдство.

В отговор Найденов заяви, че на животновъдите са изплатени 79 млн. лв., но стотици фермери не са си получили парите заради данъчните им задължения. За първи път тази година се поставя условието за изплащане на субсидия само срещу платени данъци и затова агроведомството е удължило срока за изплащане на субсидията до края на януари, за да може да си оправят борчовете към НАП.

Медиапул

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини