Животновъди на протест, пускат им субсидиите

Бойко Синапов

   7 млн.лева ще отпусне на животновъдите в страната Държавен фонд „Земеделие”за да се разплати субсидиите за „глава животно”.Парите ще бъдат разпределени между 1300 фермери,които не са си получили парите.В момента заседава управителния съвет на фонда и се очаква парите да бъдат приведени до броени дни.Това съобщи пред протестиращи животновъди на спирка Джебел зам.председателят на фонда д-р Драгомир Господинов. Той дойде специално за да се срещне с недоволните фермери , които се събраха на протест на кръстовището за Джебел и Момчилград. Общо около 100 души излязоха да демонстрират срещу политиката на правителството, което те определят като насочена срещу бранша.

Д-р Господинов поясни още, че досега са получили парите си 8500 фермери, което прави около 80 на сто от стопаните.

 Преди седмица фермерите в района обявиха стачна готовност.На пресконференция лидерът на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов  заплаши правителството , че ако до края на миналата седмицата не се разплати с хората от бранша ще  изведе фермерите на протест. Заканиха се да блокират пътя.Хората му бяха категорични,че ще поискат оставките на министърът на земеделието Мирослав Найденов и местните шефове на земеделски служби.

  Чувстваме се излъгани и унизени. Бяхме лоялни към управляващите , но ни омръзна те да не спазват поетите ангажименти. Едва 50% от животновъдите са получили субсидиите за глава животно. В Родопите за крава се полагат 340 лева годишно, а за овца 21,50.

 Синапов каза, че от 20 декември е във връзка с Найденов. Той обещал, че ще се разплати със стопаните до края на миналата година , ако те изчистят задълженията си към Националната агенция по приходите. Дадохме си взаимно пари на заем за да се издължим. В Кърджалийско не остана човек, който да не се е отчел пред НАП. В страната процентът на длъжниците  е много нисък. Министърът излезе пред медиите и заяви, че превел 100 млн.лева на животновъдите. Парите обаче ги няма. Дават се само на тези, които имат да получават малки суми. Останалите чакат и питат къде са парите, каза още Синапов.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини