Нов математически успех на „Славейков”

Изключително успешно за Кърджали приключи Националната ученическа конференция по математика, информатика и информационни технологии, която се проведе от 14 до 16 януари в Пловдив. Конференцията се организира за 11-та поредна година от Ученическия институт по математика и информатика към БАН /УчИМИ/. В нея участваха 83 ученика от 17 града в България.

Кърджали бе представен от СОУ „Петко Рачов Славейков” в състезателната сесия по математика с три проекта с научен ръководител Вълчо Милчев.

Маринела Петкова и Гюлбеяз Ахмед от 10 клас защитиха успешно своя проект „Точки на Брокар” и получиха една от първите награди – грамота за отлично представяне. По този начин те заслужиха покана за интервю в БАН през февруари – тогава измежду 15-18 ученика от България ще бъдат излъчени  двама български участника в лятната изследователска школа в САЩ. Дори да не бъдат определени за Америка, самата покана за участие в това препитване в компания на първенци от елитните математически гимназии е голям успех за Кърджали. Досега от Кърджали до тази крайна фаза на подбор е стигала само Мария Петкова от „Славейков”, която сега е студентка. Маринела и Гюлбеяз получават и финансиране от УчИМИ за участие в ученическата секция на 40-та конференция на Съюза на математиците в България, която е насрочена за началото на април в курорта „Боровец”.

Изключително успешно се представи и осмокласникът от СОУ „Петко Рачов Славейков” Иван Герганов. Той получи специалната грамота за отличен дебют. Членовете на журито бяха много впечатлени от неговия проект и защита по темата „Комбинаторни задачи върху триъгълна решетка”. Неговото представяне бе най-добро сред дебютантите, които, освен Иван, бяха от елитни математически гимназии.

На ниво защити своя проект и десетокласничката Джансуа Али. Тя се представи с темата „Рекурентни зависимости в геометрията” и получи грамота за много добро представяне.

Наградите по математика връчи академик Стефан Додунеков, директор на Института по математика и информатика км БАН и председател на Съюза на математиците в България.

По време на церемонията за връчване на отличията бяха изказани похвали към СОУ „Петко Рачов Славейков” и бяха специално изтъкнати заслугите на директора на училището Милко Багдасаров относно работата с младите математически дарования в Кърджали.

По време на конференцията беше разпространен годишният вестник на Ученическия институт по математика и информатика, който се списва изцяло от ученици – участници в Лятната изследователска школа. В него е поместено интервю с Мария Петкова на две страници с анонс „Макар и вече студентка, тя ще си остане ярка фигура в средите на Ученическия институт. Тя е момичето, за чиято грамота за отлично представяне никой не се съмняваше.”

Първата конференция за тази година приключи. Маринела, Гюлбеяз, Джансуа и Иван вече се готвят за участие в международната конференция на младите математици EUROMATH 2011, която тази година ще бъде в Атина.

Сн. Професор Иван Ланджев и доцент Емил Колев останаха с отлични впечатления от дебютанта Иван.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини