Животновъдите обявиха стачна готовност, ще искат оставки

Бойко Синапов

Стачна готовност обяви лидерът на животновъдите в страната Бойко Синапов. Той заплаши правителството , че ако до края на седмицата не се разплати с хората от бранша ще  изведе фермерите на протест. Ще бъде блокиран пътя за Момчилград при спирка Джебел. Хората му ще поискат оставките на министърът на земеделието Мирослав Найденов и местните шефове на земеделски служби. Чувстваме се излъгани и унизени. Бяхме лоялни към управляващите , но ни омръзна те да не спазват поетите ангажименти. Едва 50% от животновъдите са получили субсидиите за глава животно. В Родопите за крава се полагат 340 лева годишно, а за овца 21,50.

 Синапов каза, че от 20 декември е във връзка с Найденов. Той обещал, че ще се разплати със стопаните до края на миналата година , ако те изчистят задълженията си към Националната агенция по приходите. Дадохме си взаимно пари на заем за да се издължим. В Кърджалийско не остана човек, който да не се е отчел пред НАП. В страната процентът на длъжниците  е много нисък. Министърът излезе пред медиите и заяви, че превел 100 млн.лева на животновъдите. Парите обаче ги няма. Дават се само на тези, които имат да получават малки суми. Останалите чакат и питат къде са парите, каза още Синапов.

Той изрази недоволство и от поведението на областния управител Иванка Таушанова и народният представител Цвета Караянчева. Двете все не намирали време да се срещнат с животновъдите. Направили областен съвет към губурнатора без нито един представител на тяхната организация.

  Животновъдите са недоволни , че трябва да връщат пари, получени като субсидии за пасищата през 2009 г. Оказва се, че заради грешки в теренни снимки 10 000 души в страната ще връщат по 22 лева на декар, получена субсидия.

  Фермерите ще протестират и срещу прехвърлянето на селекцията на техните плещи. Държавата абдикира от развитието на породистите стада. Работихме много в тази насока, но правителството смята че от наука в животновъдството няма нужда каза Синапов.

 Той съобщи, че много животновъди се отказват от занаята. Шапът ще ни довърши. Вече има забрана за продажба на животни от Кърджалийско. Това е тежък удар върху фермерите, каза още Синапов.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини