Държавата спира премиите за тютюна, пуска национални доплащания

доц.Георги Костов

Държавата ще осигури национални доплащания на тютюнопроизводителите , за да им гарантира поне 50 на сто от доходите, получени през минали години. Средствата за тютюнджиите ще се привеждат чрез разплащателните агенции. Това ще стане още през първата половина на годината.  Ангажирал се е лично министър-председателят Бойко Борисов. Това съобщи на среща с тютюнджиите от региона зам.-министърът на земеделието доц.Георги Костов. Държавата също така се нагърбва да предостави семена на тютюнопроизводителите безвъзмездно, стана ясно от срещата.

 Костов препоръча на стопаните да се обединяват в групи.  В Европейският съюз се предпочита груповото договаряне с фирмите, които изкупуват тютюна. Стиковат се ценови лимити и срокове на изкупуване.

  Тютюнопроизводителите бяха запознати с предимствата от либерализирането на пазара на тютюна в страната, което ще стане с новия закон за тютюна. Един от вносителите му е народният представител от Кърджалийския многомандатен район Цвета Караянчева, която е и инициатор на срещата в Момчилград. До месец законът ще бъде приет на второ четене. Независимо от това, че ще бъде приет нов закон, изкупуването на тютюна тази година ще стане по стария.

 От следващата седмица започва изкупуването на тютюна в Кърджалийско, съобщиха от фирма „Михаилидис”. Дружеството държи 30 % от пазара на суровия тютюн в страната. От” Михаилидис” казаха, че цените, по които ще купуват басмите са от 1,95 до 7,35 лева на килограм.

 „Булгартабак” също са готови да започнат изкупната кампания. Средствата за това са осигурени.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини