13 °C

Школата на Вълчо Милчев с подкрепа от американска фондация

В навечерието на имения си ден Иван Герганов от VІІІа клас на СОУ "Петко Рачов Славейков" видя името си първо в списъка на решилите правилно една от сложните задачи в американското специализирано списание "Mathematical Reflections". Списъкът е публикуван в първия брой на изданието за 2011 година, а задачата е от бр. 6 от миналата година, където пък беше поместена авторска задача на ръководителя на Школата по математика Вълчо Милчев.
По сложност решената от Иван задача значително надхвърля училищния материал, решава се предимно от студенти в американски и европейски университети. Може би по тази причина неговото име е първо в списъка, тъй като той е най-младият сред справилите се.
Иван и неговият научен ръководител Вълчо Милчев споделят, че задачата е от област, в която младият възпитаник на Школата по математика при СОУ "П. Р. Славейков" е работил сравнително по-малко, отколкото в други области на точната наука. В началото му се струва трудна, но след по-внимателна преценка се заема и за около 2-3 седмици стига до правилното решение.
Иван Герганов е математик с изключително големи възможности, които тепърва предстои да се изявяват и реализират. Той е ученик в чуждоезикова паралелка в СОУ "П. Р. Славейков" с английски и испански език. Първата изява за 2011 година ще бъде другата седмица, когато възпитаниците на Школата по математика ще участват в националната конференция в гр. Пловдив със защита на самостоятелни проекти. Заедно с математическите си знания и възможности, Иван притежава неподправен стил на изразяване и без притеснения представя себе си, ръководителя и училището си на най-високо ниво.
Школата по математика при СОУ "П. Р. Славейков" с научен ръководител Вълчо Милчев получи финансова помощ за дейността си от Американската фондация за България. Средствата са за учебната 2010/2011 година и се предоставят целево за работата на младите математици. Всяка година възпитаниците на школата неизменно са носители на стипендии от АФБ. Другите математически школи, които също ще получат финансова помощ от фондацията, са представители само на математически гимназии.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Обмислете положителните и отрицателните страни на въпроса, който стои за решаване пред вас днес, за да се предпазите от грешки. Ще бъдете успешни, ако не игнорирате разума от сърцето си и им отдавате еднакво значение. Общуването с приветливи и позитивно мислещи хора ще ви бъде полезно и ще ви се отрази тонизиращо.
25 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Телец Обхванати сте от ентусиазъм и това неминуемо ще доведе до промени. Ако се вслушате в съветите на ценен за вас човек и ги приложите в бизнеса, ще регистрирате сполука. Ако прекарвате почивката си на море бъдете внимателни с подводните спортове.
25 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
25 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите по-голямата част от времето си на реализацията на делова задача. Обмислено и разумно пристъпвате към работата си, друго не би могло и да бъде за вас, за това ще се доближите до успеха. Търсещите нов път ще проучват възможностите за образование или работа в чужбина.
25 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще работите самостоятелно, влагайки творчески заряд и амбиция за изява. Без да отхвърляте чуждите идеи ще търсите най-доброто, което да приложите в работата си. Така ще си осигурите по-добри бъдещи проекти, а от там и финансова осигуреност. Вслушвайте се в съветите на специалисти за здравословните си неразположения.
25 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Полезните ви контакти ще благоприятстват задачите, с които се захващате днес. Когато сте в позиция на зависими от някого знаете как да се държите, но не променяйте отношението си към него при промяна на обстоятелствата. С ентусиазъм ще градите планове за общото ви бъдеще с партньора, вдъхновени от вниманието му към вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Очаква ви спокоен неделен ден. Делата ви ще вървят така, както сте ги планирали. Вечерта е възможно да се отдадете на развлечения. Среща със стари приятели ще ви развесели и настрои позитивно за предстоящата седмица. Имате нужда от повече разнообразие, затова помислете какво можете да направите по въпроса.
25 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри очаквания от предстояща сделка и ще подчините времето на деловите си ангажименти. Натовареността ще изостри чувствителността ви и са възможни конфликти. Владейте се, за да не провалите настроението, не само своето, но и на околните. Пътуващите ще изпълнят програмата си, стига да са внимателни, ако шофират.
25 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Без да се стряскате от динамичното развитие на събитията покрай вас, ще задълбочите интересите си в сферата, в която работите. Доверието, което сте изградили до тук ще благоприятства по-следващите ви стъпки, без затруднения ще се ползвате от услугите на хората около вас.
25 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Затрудненията на работното място ще ви поизнервят, но ще намерите правилните решения за тях. Не се ангажирайте с много дейности наведнъж, за да можете да мислите пълноценно, а не под въздействие на стреса. Не пренебрегвайте семейството си и обърнете внимание на личните си дела. Грижите за здравето ще ви се отразят добре, ще ви направят по-гъвкави и бодри.
25 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не се подвеждайте по чужди съвети, защото е възможно прикрити недоброжелатели да ви навредят. Вслушвайте се в собствената си интуиция и действайте съобразно нея. Имате успех сред противоположния пол. Чарът и чувството ви за хумор са неотразими. Възползвайте се.
25 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Инвестирайте в бъдещето си. Направете нужните усилия днес, за да се чувствате добре утре. От изявите ви ще зависят бъдещите ви реализации. Ползотворни контакти ще ви помогнат да определите приоритетите си, като дадете предимство на нещата, които ви носят доволство и добри доходи.
25 яну 2021
Последни новини