Дянков огледа Ада тепе и даде рамо на златодобива край Крумовград

Министърът на финансите Симеон Дянков е лобирал пред правителството да даде ход на златодобива в Крумовград. Миналата година той бе на тридневна визита в Кърджалийско и една основните цели на неговото посещение е била да се запознае с находището Ада тепе, твърдят активисти на управляващата партия от региона. В резултат на посещението Министерството на околната среда и водите даде тези дни положителна оценка на проекта за добив на злато . Положително е и становището за съвместимост на проекта с териториите от Натура 2000.

  Ще припомним, че първоначално канадската компания „Дънди прешъс метал” имаше намерение да добива злато на кюлчета с цианидна технология. Протестите на местната общественост,в която се включиха и гръцки защитници на околната среда предотвратиха начинанието.

Това наложи „Дънди прешъс метал”да преработят проекта си през 2010 г. Той предвижда добив и първична преработка без цианиди на златната руда от Ада тепе. Инвестицията ще е на стойност 100 млн.лв. Ще се добива до 1 млн.тона руда годишно. Златото ще се извлича в Намибия.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини