Хапче спасява пациенти с инфаркт,дават го в линейките на Кърджали

д-р Атанас Митков

Кърджали е един от малкото градове в страната, чийто линейки са снабдени с животоспасяващото лекарство „Плавикс”. То се дава на пациентите с остър инфаркт, които се транспортират до многопрофилната болница в Кърджали. Повечето от тях постъпват в лабораторията за инвазивно лечение, с която се поддържа постоянна връзка. От 4 до 8 таблетки дават шанс на болния да претърпи безкръвна интервенция и да избегне фаталния край. Както пръв Кърджали бг вести писа само в лабораторията за инвазивно лечение в града за първите 6 месеца от съществуването й са спасени 90 пациенти с инфаркт.

  Времето е решаващ фактор за нас. Даването на „Плавикс” е от изключително значение. Само в Кърджали, Русе и София на пациентите се осигурява безплатно това лекарство, каза за Кърджали бг вести директорът на Центъра за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков. Всички линейки на центъра в града и филиалите са снабдени с препарата. Той е дарение от фирма „Санофи Авентис” с представител д-р Весела Пиперова. Общо са предоставени 40 опаковки от медикамента на стойност над 4000 лева. Лекарството се смята за най-съвременния препарат при инфаркт на миокарда.

  От Центъра за спешна медицинска помощ търсят спонсор за снабдяване на линейките със специални апарати за електрокардиограми с мобилна връзка. С тях борбата за живота на пациентите ще бъде по-успешна. Ще се съкрати времето за реакция на лабораторията за инвазивно лечение. От центъра се надяват да оборудват поне десет линейки. Цената на един апарат е 7890 лв.с ДДС.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Да
    дани
    0 0
    02:04, 13 ное 2014
    Бихте ли разказали повече за плавекс освен описаните противопоказания Мисля, че ма хора които не го понасят и предизвиква алергични реакции с колебания в кръвното повръщане и разнебитеност Освен в 75 и 300мг има ли и други разфасофки
Последни новини