Сайт подема кампания за графа „помаци” при преброяването

Сайт, администриран в турския град Измир от изселници от българомохамеданските села Брезница и Корница поде кампания за въвеждането на графа „помаци” при предстоящото преброяване. Pomak.eu разпрати до всички свои читатели писмо, в което се призовава “Моля Ви гласувайте за помаците!”.

  На своята страница в Интернет администраторите са поместили анкета с един единствен въпрос:”Като какви ще се впишем помаците на преброяването?”Според публикуваните резултати 40 на сто ще се определят като българи, 46 процента като помаци и 8% като турци.

  Както Кърджали бг вести първи писа идеята за включване на графа „помаци” бе лансирана от т.нар.”помашки партии” в България. Ревностни радетели са Мехмед Дорсунски, Ариф Алов и Къдри Уланов, опитали се да учредят партия ПОМАК в Триград,Смолянско.

  Т.нар.”помашки сайтове”,администрирани от емигранти, лансираха идеята преди пробното преброяване, като настояваха графа „помак” да се включи в анкетните карти. Заплашваха с бойкот на същинското преброяване.

  Ще припомним, че при пробното преброяване избухна скандал заради това , че като етнос бяха записани българите мохамедани. В сегашните анкетни карти за етническа принадлежност се предвиждат четири опции-българин, турчин, ром и други.

  Както предупредиха активисти на възстановената  Дружба „Родина” се очаква много сънародници с ислямско вероизповедание, да се определят като турци, заради липсата на графа „българи мохамедани”. Препоръчва се да бъде създадена освен „етнос” и графа „етнографска група”. В нея да има опции за българи мохамедани, македонци, шопи, каракачани и др.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини