Даная яхна Бойко и поведе шествието за Йордановден

Даная и Бойко

Момиченце с митичното име Даная яхна магарето Бойко Борисов и поведе литийното шествие по случай големия христиаянски празник Йордановден.Редом до Бойко вървяха още девет негови събратя,обяздени от момиченца и момченца в народни носии.

Всяко от магаретата си имаше име на политик.В челните редици беше и Цветан Цветанов.По-назад водеха и Хасан Азис.

 Даная и Бойко предвождаха официалните лица за празника.По традиция от 2004 г. сред тях бе кметът Хасан Азис. По време на традиционната служба той поздрави в двора на храма „Св.Георги” миряните. Сред бяха общинските съветници Милко Багдасаров и Дора Христова. Заедно с Хасан Азис зад Даная и Бойко застанаха още областният управител Иванка Таушанова,шефът на болницата д-р Тодор Черкезов и др. В празничното шествие се включи и турска делегация от професори,водена от евродепутата Метин Казак.

 Около петстотин кърджалийци се стокоха тази година за да вземат участие в шествието. То бе предвождано по традиция от хоругви, някои от тях подарени на храма от кмета Хасан Азис.

  Идеята магарета с политици да предвождат шествието се роди в последния момент.Дълго време отец Петър търси добре дресиран слон от който да хвърли кръста във водите на Арда.За съжаление усилията му пропаднаха.Миналата година той и кметът Хасан Азис се качиха на катамаран за да хвърлят кръста.Дълго време останал незабележим Йорданов ден се превърна в основен празник за кърджалийци и демонстрация на религиозна толерантност, коментираха граждани.

  Избрахме магарета за шествието защото и Идсус Христос е влязал в Йерусалим на осел. Злободневния прочит на нашата идея трябва да се свърже и с магарията в политиката,каза отец Петър. Кметът Хасан Азис пък се смя на идеята едно от четириногите да носи неговото име.

 Тази година кръстът бе хвърлен от площадка между новия мост и пасарелката на левия бряг на Арда. Тя бе избрана след консултации с Гражданска защита. Дълбочината на водата е 1,20 метра, но отвесните крайбрежни стени на водното огледало затрудняваха мераклиите да хванат кръста.

 Рекорден брой кърджалийци -60 скочиха тази година за да хванат кръста.За трета поредна година пръв до него се добра двадесет годишния Антон Чолаков.

Георги Кулов

Отец Петър и Хасан Азис
Шествието
Турската делегация
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини