Отец Петър търси дресиран слон за Йордановден

Слон за Йордановден търси енорийският свещеник отец Петър.С него той и кметът Хасан Азис смятат да стигнат до брега на Арда и да хвърлят в нея кръста.

  Много е трудно да намерим добре дресирано животно.На път сме да се откажем.Търсим резервни варианти,заяви за Кърджали бг вести отец Петър.

Тази година за пръв път кръстът ще бъде хвърлен край специална площадка между пасарелката и новия мост за Възрожденци,съобщи още свещеникът.Мястото е съгласувано с Гражданска защита.Дълбочината на водата е около метър и двайсет. Теренът наоколо е равен и чист. Няма калища и боклуци,отбелязва „Нов живот”.Мястото беше избрано още миналата година. Но тогава работниците от шлюзовете на Ардинския мост, бяха изпуснали водата и тя стигаше до глезените. Затова в последния момент се наложи кръста да бъде хвърлен между Новия мост и Въжения мост, което предизвика доста недоразумения сред кърджалийци. Сега всичко е съгласувано и проблеми няма да има, съобщи шефът на Гражданска защита  Кирчо Павлов.

Празничното литийно шествие по ритуала за хвърляне на кръста ще започне около 10.30 ч. от църквата "Свети Георги" в Кърджали. По традиция то ще се води от енорийския свещеник отец Петър и кмета инж. Хасан Азис.

Както всяка година и на този Йордановден във водите на Арда ще бъде кръстено дете.Тази година то ще бъде на шест годишна възраст.

 Наградата, на този, който извади кръста ще е 100 лв ,определена от църковното настоятелство. А на всички смелчаци, гмурнали се във водата, ще бъдат дадени по 50 лв. Записването ще стане на самия празник.

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини