Бедствено положение в Ковил,евакуират 36 жители

Бедствено положение е обявено в крумовградското село Ковил. Заради опасност от срутване на скали върху къщите 36 души ще бяха евакуирани.

Скалите са опасно надвиснали над крайните къщи в селото и всеки момент могат да ги затиснат, предаде БНР. Три 50-тонни къса снощи се откъртили от върха над Ковил и започнали да се търкалят по склона. Шумът бил толкова голям, че семейство от най-близката до планината къща се изплашило и пренощувало при близки.
В опасния участък сега багери прокопават траншеи с височина 4 метра, за да изолират селото и да спрат полета на скалите. Утре в селото ще пристигнат и сапьори да направят план за взривяване на опасните скали.
По думите на кмета на Крумовград Себихан Мехмед, ако се наложи машините ще работят през цялата нощ. Токът в селото е изключен.

На мястото на произшествието бяха директорът на ГД „Гражданска защита” Стефко Бурджиев, зам.-директорът по пожарна безопасност и спасяване в ОД на МВР-Кърджали комисар Христо Тодоров, началникът на ОУ „Гражданска защита” Кирчо Павлов.

Няма опасност за хората от крайните къщи в крумовградското село Ковил. Те вече са евакуирани, а до 22.00 часа ще бъде осигурена и безопасността на домовете им, каза инж. Стефко Бурджиев пред "Фокус".
„Това, което се прави в момента, е с мощни машини – коматсу, багери, булдозери - да се направят валове, които при евентуално отново свличане на такива скални маси, ще ги задържат и няма да допуснат тяхното претъркаляне до тези къщи, които са в края на селото”, посочи още шефът на "Гражданска защита".

Бурджиев обясни, че срутището се е активизирало след последните дъждове в района и рязката промяна в температурите.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини