Бедствено положение в Ковил,евакуират 36 жители

Бедствено положение е обявено в крумовградското село Ковил. Заради опасност от срутване на скали върху къщите 36 души ще бяха евакуирани.

Скалите са опасно надвиснали над крайните къщи в селото и всеки момент могат да ги затиснат, предаде БНР. Три 50-тонни къса снощи се откъртили от върха над Ковил и започнали да се търкалят по склона. Шумът бил толкова голям, че семейство от най-близката до планината къща се изплашило и пренощувало при близки.
В опасния участък сега багери прокопават траншеи с височина 4 метра, за да изолират селото и да спрат полета на скалите. Утре в селото ще пристигнат и сапьори да направят план за взривяване на опасните скали.
По думите на кмета на Крумовград Себихан Мехмед, ако се наложи машините ще работят през цялата нощ. Токът в селото е изключен.

На мястото на произшествието бяха директорът на ГД „Гражданска защита” Стефко Бурджиев, зам.-директорът по пожарна безопасност и спасяване в ОД на МВР-Кърджали комисар Христо Тодоров, началникът на ОУ „Гражданска защита” Кирчо Павлов.

Няма опасност за хората от крайните къщи в крумовградското село Ковил. Те вече са евакуирани, а до 22.00 часа ще бъде осигурена и безопасността на домовете им, каза инж. Стефко Бурджиев пред "Фокус".
„Това, което се прави в момента, е с мощни машини – коматсу, багери, булдозери - да се направят валове, които при евентуално отново свличане на такива скални маси, ще ги задържат и няма да допуснат тяхното претъркаляне до тези къщи, които са в края на селото”, посочи още шефът на "Гражданска защита".

Бурджиев обясни, че срутището се е активизирало след последните дъждове в района и рязката промяна в температурите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини