Отровен прах замърсява въздуха над страната

Над страната тегне отровен прах, който вреди на белия дроб и може да причини астма и рак, показват бюлетините за чистотата на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда.
От началото на декември има наднормено замърсяване с фини прахови частици, като най-високите концентрации са в Кърджали, Перник и София, съобщава в. "24 часа". В София на 8 декември прахолякът е бил 5,5 пъти над нормата, а вчера - 3,3 пъти над допустимото. В Перник и Кърджали имало до 4,8 пъти превишение.

Причина за това са студът, отоплението с въглища и дърва и повишената работа на тецовете, обясниха от екоагенцията. Опесъчаването заради снега, разнасянето на праха от автомобилите също допринасяло за влошаване на обстановката и зимния смог също са изтъкнати като причини.

Въпросният прах е изключително опасен за здравето, защото прашинките лесно стигат до белите дробове и увреждат тъканите им. Според екоагенцията голяма опасност има за деца, възрастни хора и астматици. Дори при кратковременно замърсяване над 500 микрограма на куб. м могат да доведат до увеличаване на смъртността, а при концентрации от 150 микрограма се увеличава заболеваемостта от бронхити, признавата оттам.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини