Провинцията по-грамотна от София. Преглед на националния печат

„Новинар": Искат оставката на Цветанов заради гафа с бебето

Синята коалиция, БСП и ДПС вдигнаха мерника на вътрешния министър Цветан Цветанов заради експертизата по случая с новороденото в Горна Оряховица. Експертите са категорични, че плодът е бил мъртъв при раждането. Това провокира трите парламентарни групи да поискат изслушване на Цветанов в Народното събрание.
Лидерът на ДСБ Иван Костов смята, че експертизата се е забавила с 20 дни заради „страх от могъщия вътрешен министър". От своя страна лидерът на СДС Мартин Димитров припомни как в началото на декември Цветанов сам е дошъл в парламента, за да прочете СРС-та от разговори между горнооряховските лекари, които предварително е обявил за виновни. Ваньо Шарков пък беше категоричен, че Цветанов трябва да си поеме отговорността за това, че е произнесъл присъда срещу лекарите в пленарна зала.

„Стандарт": Бойко: Ще ни върви на пари

"Ще ни върви на пари, защото точно на Игнажден Европа ни пусна 400 милиона лева за магистрала "Тракия". Това съобщи от Ливан премиерът Бойко Борисов, който е на 3-дневно официално посещение в арабската държава. "Истински съм благодарен на шефа на ЕК Жозе Барозу и на еврокомисар Йоханес Ханс - в понеделник следобед подписаха апликационната форма за аутобана", похвали се още премиерът. Той обясни, че отпускането на парите се дължи на възстановеното доверие на Европа към България. "Така през септември 2012 година всички летовници ще могат да се връщат от морето към София по изцяло завършения път", каза още Борисов. Доволен от решението на ЕС, премиерът припомни и че отново на Игнажден МВР шефът Цветан Цветанов е успял да спести 28 милиона лева от договора със "Сименс" за новите паспорти. "Ей така да ни върви през цялата година, да ни одобрят още няколко апликационни форми", пожела си още Бойко Борисов.

„Труд": Приеха основните текстове в новия Изборен кодекс

След шестдневни ожесточени дебати депутатите приеха основните промени в правилата за гласуване в новия Изборен кодекс. Народните представители приеха и спорния принцип за уседналост, който за предстоящите местни избори догодина ще бъде 10 месеца.
При второто четене на законопроекта депутатите гласуваха 9% преференциален праг при провеждането на изборите за народни представители. Депутатите решиха глобите за нарушения на правилата на за провеждане на изборните кампании да достигнат 10 хил. лв.
Прието бе изборите за президент и вицепрезидент на републиката и изборите за общински съветници и кметове през 2011 г. да се произведат на една и съща дата.

„Новинар:" Бум на пенсионерите след промените в кодекса

Промените в Кодекса за социално осигуряване доведоха до бум на желаещите да се пенсионират. Шефът на Националния осигурителен институт (НОИ) Христина Митрева обяви, че до 6 декември 2010 г. са подадени с над 25% повече заявления за пенсиониране в сравнение със същия период на 2009 г. Напливът от граждани, искащи да излязат извън активна трудова възраст, е провокиран от отпадането на точковата система от 1 януари догодина, залегнало в кодекса. С отпадането хората няма да могат да компенсират липсващите им години стаж с по-висока възраст.
Митрева заяви също така, че през 2011 г. разходите за пенсии на осигурителния институт ще са по-високи. Това ще се дължи на завишения с малко брой на пенсиониращите се, както и увеличението на размера на плащанията за възраст. Шефът на НОИ призна, че скокът на желаещите да се пенсионират се дължи на законодателните промени. Тя отрече обаче вероятността те да скочат с 50 на сто.

„Дума": Провинцията по-грамотна от София

Учениците от училищата в страната се оказаха по-грамотни от столичанчетата. Деца извън София са постигнали най-добрите резултати на тестовете по български език, провеждани в кампанията "Бъди грамотен". В състезанията са се включили и възрастни, а тенденцията вече е да се състезават деца срещу родители. Градовете отличници са Сопот, Димитровград, Горна Оряховица и Кърджали.
Целта на кампанията е да поощрява грамотното писане, не е някаква мащабна проверка, заяви Евелина Гечева, управител на интернет портала за грамотно писане Академика Бг.
В страната са проведени 75 състезания, участвали са 7000 ученици. Отличниците от провинцията са близо 2 пъти повече от тези в София. Столичанчетата със шестици са 557, а от другите градове в страната са 1000.

„Стандарт": Фандъкова плака за децата от "Индиго"

Кметът на София Йорданка Фандъкова не се сдържа и се разплака на помена по повод 9-годишнината от трагедията пред дискотека "Индиго". "Важно е да си спомняме за тези инциденти, за да си научим урока. А урокът е, че когато има на едно място много хора и най-вече деца, трябва преди това да сме си свършили работата по организацията", заяви през сълзи тя. На 21 декември 2001 г. 9 деца - Кристина, Елена, Димитър, Виктория, Любомира, Мадлен и Цветелина, загинаха, след като бяха затиснати от тълпата пред необезопасената дискотека "Индиго".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини