Фелдшер Хаджиев гази преспи до Гърбище за да спаси жена

д-р Атанас Митков

  Здравното министерство обмисля възможността да отличи медицинският фелдшер от Ардино Филип Хаджиев за проявен професионализъм и висок морал. Ако имах тази възможност , аз бих го наградил.Пратих благодарствено писмо до министерството за да видят какви всеотдайни хора работят в Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали. Това заяви за Кърджали бг вести шефът му д-р Атанас Митков.

 Филип Хаджиев получи общественото признание за това че, спаси жена с високо кръвно получила кръвоизлив през носа. Сигналът бил получен на 17 декември по обяд на телефон 112. Екип от Ардино тръгва с „уазка” през снега за село Гърбище, където живее жената.  Преспите са високи налага се фелдшерът да се придвижва и с трактор. И тази машина отказва. Тогава Филип Хаджиев поема през снега към Гърбище. Изминава няколко километра. Успява да стигне на време.Кръвното на жената е 200 на 100. Поставя инжекция на пациентката.Тампонира носа й. Изчаква да спре кръвта и да падне кръвното. Тръгнал си след обяд , като се уверил, че опасност за живота й няма.

 Според д-р Митков това не е единствения случай на себеотрицание на неговите колеги.

  Д-р Юрий Балицки преди време пресякъл Върбица с дрехите за да окаже помощ на дете което се порязало на отсрещния бряг при Глухар.

Екипи на Центъра редовно обгрижват дядо Юмер Юсеин от Костурино, който страда от сърце. За да стигнат до него те минават през разбит път за дървосекачи и река. Мисията е почти невъзможна.

Инцидентите с туристи на Перперикон през лятното също са предизвикателство. Лекарите са принудени да катерят крепостта в жегата пеша за да помогнат гостите на обекта.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини