Червена луна и зимно слънцестоене

Така наречената Червена Луна огря половината свят.

Тази година пълното лунно затъмнение за част от света съвпада със зимното слънцестоене, което е на 21 декември в 23 часа и 38 минути по Гринуич (за България дата е 22 декември, 1 часа и 38 минути - бел. ред.). По данни на НАСА предишното пълно слънчево затъмнение в деня на зимното слънцестоене е било на 21 декември 1638 г. Следващото ще е на 21 декември 2094 г.

При затъмнението луната остава напълно невидима, а остатъчната слънчева светлина, която е предимно в червения спектър, оцвети спътника на планетата ни в розови, медни и дори оранжеви оттенъци.

Небесното явление Червена луна, което съвпада и със зимното слънцестоене, се наблюдава най-добре от северните американски щати, Канада, Гренландия и Исландия и част от Азия.

ще залезе в 16,56 часа, като продължителността на деня ще е 9 часа и 2 минути, съобщиха за БТА от Института по астрономия с национална астрономическа обсерватория при БАН.

Астрономите отбелязаха, че започва леко увеличаване на продължителността на дните. На 31 декември у нас денят ще продължи 9 часа и 5 минути. Слънцето ще изгрее тогава в 7.57 часа, а ще залезе в 17 часа и 2 минути.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини