Официално признаха народната медицина

Световната здравна организация (СЗО) за първи път разработи класификация в областта на народната медицина, която ще стане основа за обективна оценка на нейните преимущества. Проектът има за основна цел да бъде създадена база от данни – терминология, начини за диагностика и третиране на състоянията, се съобщава в бюлетина на СЗО.

„Ние признаваме факта, че използването на народната медицина е широко разпространено. За много хора в западната част на Тихия океан, Югоизточна Азия, Африка и Латинска Америка, народната медицина е основния източник на медицинска помощ“, казва Мари-Пол Кини, помощник на генералния секретар по иновациите, информацията, фактическите данни и научните изследвания, „В останалата част на света, и особено в Европа и Северна Америка, се увеличава използването на лекарства на растителна основа, акупунктурата и другите практики от народната медицина. Но отсъстват методи за класифициране и единни термини“.

Международната класификация в областта на народната медицина ще бъде интерактивна платформа, която ще позволява през интернет да се ползва и допълва базата от термини и понятия, използвани в народната медицина.

„Някои страни са създали свои национални стандарти за класифициране, но международната платформа ще позволи за първи път съгласуването на данни за клиничното, епидемиологично и статистическо използване. Тази информация ще бъде необходима и за лекарите, изследователите и хората, определящи политиката в областта на медицината да следят достоверна информация за безопасността, ефективността, изследванията и тенденциите в народната медицина“, допълва д-р Кини.

Първоначално класификацията ще бъде фокусирана върху практическите методи на народната медицина в Китай, Япония и Република Корея, които без съмнение имат дълга традиция , а и са все по-разпространени и в останалата част на света

Източник: zdrave.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини