Държавата си затваря очите за незаконните къщи в махалата

Петя Назърова

Eдва 12 строителни разрешителни е издала община Кърджали през последните години за махалата. В същото време в периода на строителния бум там изникнаха ститина нови масивни постройки. Почти всички са върху общинска земя или върху парцели за т.нар.лично ползване. На практика мургавите жители на кв.”Боровец” окупираха част от вилните парцели по посока на село Царевец, пропъждайки собствениците им. Това прави узаконяването на новоизградените къщи невъзможно. Регионалната дирекция Национален строителен контрол трябва спешно да ги събори, ако изпълнява Закона за устройство на територията. Вместо това се правят показни акции с рушенето на тереса в града.

 Както пръв Кържали бг вести писа в махалата през последните години имаше бум на строителството. Местните хора вземаха заеми и с подкрепата на съкварталци изграждаха нови домове. Никой не знае как са си прекарали ток и вода. За да им открият партиди във В и К или Енергото трябва да представят удостоверения за търпимост,т.е.,че сградата е строена преди 1987 г. Такова обаче собствениците на нови сгради нямат. Предполага се, че просто крадат ток и вода.

  Държавните власти бягат като дявол от тямян от проблема. Той бе поставен на областен съвет по етническите и демографски въпроси и толкова. Никой не се наема да задължи РДНСК да си свърши работата и да погне незаконното строителство. По Закона за устройство на територията всички построени без строително разрешително сгради подлежат на незабавно събаряне. Нормативната уредба не допуска узаконяване.

 Главният архитект на община Кърджали Петя Назърова пояснява , че проблемът е от години. Община и РДНСК могат да действат ако има жалби. А такива от махалата никой не подава. Общинската служителка по незаконно строителство може да състави констативен протокол. Песледната дума обаче има държавния контрол.

 Според Назърова се прави опит проблемът да се прехвърли на общините. Незаконното строителство е изживяло бум в почти всички ромски махали в страната. За да се реши трябва законодателна инициатива. Хората не могат да бъдат оставени на улицата. Всички институции и регионални и местни трябва да се обединят в решаването му.

 Омбудсманът на Репулблика България Константин Пенчев също е против събарянето на домове в махалите. Според него трябва да се прави разлика между единствения дом на гражданите и пищните вили на митничарите.

Георги Кулов 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини