12 °C

ФИ.КОМ 6

Държавата си затваря очите за незаконните къщи в махалата

Петя Назърова

Eдва 12 строителни разрешителни е издала община Кърджали през последните години за махалата. В същото време в периода на строителния бум там изникнаха ститина нови масивни постройки. Почти всички са върху общинска земя или върху парцели за т.нар.лично ползване. На практика мургавите жители на кв.”Боровец” окупираха част от вилните парцели по посока на село Царевец, пропъждайки собствениците им. Това прави узаконяването на новоизградените къщи невъзможно. Регионалната дирекция Национален строителен контрол трябва спешно да ги събори, ако изпълнява Закона за устройство на територията. Вместо това се правят показни акции с рушенето на тереса в града.

 Както пръв Кържали бг вести писа в махалата през последните години имаше бум на строителството. Местните хора вземаха заеми и с подкрепата на съкварталци изграждаха нови домове. Никой не знае как са си прекарали ток и вода. За да им открият партиди във В и К или Енергото трябва да представят удостоверения за търпимост,т.е.,че сградата е строена преди 1987 г. Такова обаче собствениците на нови сгради нямат. Предполага се, че просто крадат ток и вода.

  Държавните власти бягат като дявол от тямян от проблема. Той бе поставен на областен съвет по етническите и демографски въпроси и толкова. Никой не се наема да задължи РДНСК да си свърши работата и да погне незаконното строителство. По Закона за устройство на територията всички построени без строително разрешително сгради подлежат на незабавно събаряне. Нормативната уредба не допуска узаконяване.

 Главният архитект на община Кърджали Петя Назърова пояснява , че проблемът е от години. Община и РДНСК могат да действат ако има жалби. А такива от махалата никой не подава. Общинската служителка по незаконно строителство може да състави констативен протокол. Песледната дума обаче има държавния контрол.

 Според Назърова се прави опит проблемът да се прехвърли на общините. Незаконното строителство е изживяло бум в почти всички ромски махали в страната. За да се реши трябва законодателна инициатива. Хората не могат да бъдат оставени на улицата. Всички институции и регионални и местни трябва да се обединят в решаването му.

 Омбудсманът на Репулблика България Константин Пенчев също е против събарянето на домове в махалите. Според него трябва да се прави разлика между единствения дом на гражданите и пищните вили на митничарите.

Георги Кулов 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Погрижете се за здравето си и добрата си физическа форма. Дори да нямате сериозни проблеми е необходимо да бъдете по-отговорни към себе си. Подбирайте храната си и се движете повече. Съберете силите си за начинание, изискващо много енергия. В личните си взаимоотношения е добре да бъдете по-открити.
24 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С прагматичното си мислене ще се предпазите от разочарования. Следвайте набелязаната си програма и ще избегнете затрудненията, както и се окажете на подходящото място. Срещите ви ще минават гладко и в конструктивен план ще подреждате детайлите по предстоящ проект. Много хора имат се нуждаят от вас, бъдете благосклонни към желанията им.
24 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Финансови придобивки ще направят деня ви особено щастлив. Проявената ви находчивост и съпричастност към проблемите на други хора ще бъде възнаградена. Пред вас се откриват нови хоризонти, не ги затваряйте с прибързани реакции и гняв от чужди ходове. Погрижете се и за здравето си, не експериментирайте с него.
24 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Динамичен ден и промяна на плановете ви. Нововъведение на работното място ще ви съсредоточи към служебните задачи. Ако ви владеят романтични мисли ще трябва да ги отложите до почивните дни. Тогава ще може да си позволите разпускане и повече волности. Няма как, ще трябва да потърпите.
24 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще бъдете ангажирани в много посоки. Независимо с какво се захващате бъдете търпеливи към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения със своите изяви.
24 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Делата ви ще се развиват и без да изпадате в крайности. Достатъчно е да сте трезво мислещи и добри. Ако пък решите да бъдете наблюдатели няма да сгрешите. Каквото има да се случи, ще стане. Прекалено изнервени сте, намерете време за почивка. Нужно ви е да преосмислите някои свои възгледи и решения.
24 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се справите със задача, работата по която изисква допълнителна информация. В състояние сте да се мобилизирате и да доведете нещата до добър край, включвайки участието и на други хора. Дайте си почивка вечерта, има какво да ви зарадва, стига да не предпочетете тишината.
24 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се отнесете достатъчно сериозно към чужд проблем, използвайки рутината и опита, които имате. Помагайки, на практика облекчавате собственото си положение. Безработните ще открият нови идеи, част от които ще побързат да приложат на дело. Постепенно отпада зависимостта ви от други хора.
24 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
24 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще дадете предимство на инициативи от различен характер, като няма да пренебрегвате и текущите си дела днес. Влагайки желание и енергия във всичко, с което се занимавате, ще постигате очакванията си. Домашните ремонти могат да се разраснат, но винаги е така - започваш едно, а излизат още.
24 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще наложите ред и дисциплина по отношение на работата си, особено, ако тя включва участието и на други хора. Тези ви действия няма да се приемат с възторг, но и няма да срещнете спънки. Очертават се финансови придобивки, а други, които търсят работа, ще намерят своето място. Прогнозите ви ще се сбъднат и ще повишите авторитета си, което ви задължава.
24 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Професионални интереси ще ви подтикнат да търсите съдействие от представители с ясни позиции и изразено присъствие в съответната сфера. Организирани и делови, ще пристъпите към адекватни и последователни действия. И ще постигнете своето, така, както сте го правили и до сега.
24 ное 2020
Последни новини