6 °C

Коджаманов:Пазарът има нужда не от гаранция, а от нов мениджър

Ангел Коджаманов

 Пазарът на производителите в Кърджали се нуждае от спешни мерки за спасяването му.  Сегашният мениджърски екип на “Пазара на производителите” няма професионалния капацитет да управлява такава голяма инвестиция, да обслужва банковия кредит към банка „Алианц” и да запази общинската собственост в предприятието. Това заяви за Кърджали бг вести бившият областен управител на Кърджали Ангел Коджаманов.

 Според него, за овладяване на ситуацията, Общинският съвет в Кърджали трябва неотложно да предприеме нестандартно действие. Вариант за такова решение може да е организирането на прозрачен национален конкурс за избор на мениджърски екип, който да поеме управлението на предприятието. Задължително е медиите да популяризират и да следят процедурата. Трябва да се потърсят професионалисти с опит в тази сфера, а не да се правят партийни назначения на ръководство. Основната задача на управленския екип трябва да бъде регулярното и в пълен обем изплащане на вноските по банковия кредит и недопускане на формиране на други задължения – към НАП, към доставчици, към персонала и т.н. Управителите трябва да се отчитат на три месеца пред местния парламент, препоръчва Ангел Коджаманов. Според него избрания ръководен екип трябва да внесе банкова гаранция в размера на годишната вноска по кредита в полза на общината. Това ще бъде застраховка срещу евентуално „източване” на тържището. Логично би било в срока на погасяване на кредита общината да не търси дивиденти от евентуалната печалба.

Според Коджаманов резултатът от такава стъпка ще бъде един – Общината ще запази собствеността си в капитала на предприятието и в края на кредитния период, ще получи чисто от задължения дружество.

 Сега се чуват и други мнения. Някои предлагат държавата да придобие акциите на Пазара на производителите, срещу отпуснатите средства от 4,6 млн. лв. от фонд „Земеделие”. Държавата не е добър стопанин. Може да се очаква назначаване на борд на директорите, който също да е избран по партиен признак, предрича Коджаманов.

Предлага се и вариант търговците да изкупят акциите. Цената на акциите на дружество с такива огромни задължения ще бъде много ниска. Общината ще загуби. Наличието на много собственици в капитала предполага разнопосочни интереси и това ще затрудни избора на професионално ръководство. В условията на икономическа криза под въпрос е намирането на свободен финансов ресурс, който търговците да инвестират вместо да ги вложат като оборотни средства, пояснява още бившият областен управител. Ето защо, Коджаманов счита, че  двата варианта са нереалистични.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  El
  elizabeth
  0 0
  00:07, 12 ное 2014
  Възможно ли е да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, заем автомобил, студентски заеми, дълг консолидация заеми, необезпечени кредити, рисков капитал и др .. Или са ви отказва заем от банка или финансова институция за една или повече reasons.You в точното място за
  Вашите кредитни решения! Аз съм частен кредитор, давам заеми до
  фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Лихвен. Моля, свържете се с нас чрез имейл divinegraceloanfirm@gmail.com
  divinegraceloanfirm@outlook.com

  благодаря,
  Г-жа Елизабет Тейлър
 • 2
  Le
  Lenka Bolkova
  0 0
  20:25, 8 юли 2019
  Имате ли нужда от спешни заеми? Предлагаме заем от всякакъв вид на бъдещи физически лица, фирми, юридически лица, както и организации, нуждаете ли се от кредити, които са регистрирани и одобрени? Ако проявявате интерес, свържете се с нас днес на адрес: leni.bolkova01@gmail.com

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини