Коджаманов:Пазарът има нужда не от гаранция, а от нов мениджър

Ангел Коджаманов

 Пазарът на производителите в Кърджали се нуждае от спешни мерки за спасяването му.  Сегашният мениджърски екип на “Пазара на производителите” няма професионалния капацитет да управлява такава голяма инвестиция, да обслужва банковия кредит към банка „Алианц” и да запази общинската собственост в предприятието. Това заяви за Кърджали бг вести бившият областен управител на Кърджали Ангел Коджаманов.

 Според него, за овладяване на ситуацията, Общинският съвет в Кърджали трябва неотложно да предприеме нестандартно действие. Вариант за такова решение може да е организирането на прозрачен национален конкурс за избор на мениджърски екип, който да поеме управлението на предприятието. Задължително е медиите да популяризират и да следят процедурата. Трябва да се потърсят професионалисти с опит в тази сфера, а не да се правят партийни назначения на ръководство. Основната задача на управленския екип трябва да бъде регулярното и в пълен обем изплащане на вноските по банковия кредит и недопускане на формиране на други задължения – към НАП, към доставчици, към персонала и т.н. Управителите трябва да се отчитат на три месеца пред местния парламент, препоръчва Ангел Коджаманов. Според него избрания ръководен екип трябва да внесе банкова гаранция в размера на годишната вноска по кредита в полза на общината. Това ще бъде застраховка срещу евентуално „източване” на тържището. Логично би било в срока на погасяване на кредита общината да не търси дивиденти от евентуалната печалба.

Според Коджаманов резултатът от такава стъпка ще бъде един – Общината ще запази собствеността си в капитала на предприятието и в края на кредитния период, ще получи чисто от задължения дружество.

 Сега се чуват и други мнения. Някои предлагат държавата да придобие акциите на Пазара на производителите, срещу отпуснатите средства от 4,6 млн. лв. от фонд „Земеделие”. Държавата не е добър стопанин. Може да се очаква назначаване на борд на директорите, който също да е избран по партиен признак, предрича Коджаманов.

Предлага се и вариант търговците да изкупят акциите. Цената на акциите на дружество с такива огромни задължения ще бъде много ниска. Общината ще загуби. Наличието на много собственици в капитала предполага разнопосочни интереси и това ще затрудни избора на професионално ръководство. В условията на икономическа криза под въпрос е намирането на свободен финансов ресурс, който търговците да инвестират вместо да ги вложат като оборотни средства, пояснява още бившият областен управител. Ето защо, Коджаманов счита, че  двата варианта са нереалистични.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    El
    elizabeth
    0 0
    00:07, 12 ное 2014
    Възможно ли е да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, заем автомобил, студентски заеми, дълг консолидация заеми, необезпечени кредити, рисков капитал и др .. Или са ви отказва заем от банка или финансова институция за една или повече reasons.You в точното място за
    Вашите кредитни решения! Аз съм частен кредитор, давам заеми до
    фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Лихвен. Моля, свържете се с нас чрез имейл divinegraceloanfirm@gmail.com
    divinegraceloanfirm@outlook.com

    благодаря,
    Г-жа Елизабет Тейлър
  • 2
    Le
    Lenka Bolkova
    0 0
    20:25, 8 юли 2019
    Имате ли нужда от спешни заеми? Предлагаме заем от всякакъв вид на бъдещи физически лица, фирми, юридически лица, както и организации, нуждаете ли се от кредити, които са регистрирани и одобрени? Ако проявявате интерес, свържете се с нас днес на адрес: leni.bolkova01@gmail.com
Последни новини