Коджаманов:Пазарът има нужда не от гаранция, а от нов мениджър

Ангел Коджаманов

 Пазарът на производителите в Кърджали се нуждае от спешни мерки за спасяването му.  Сегашният мениджърски екип на “Пазара на производителите” няма професионалния капацитет да управлява такава голяма инвестиция, да обслужва банковия кредит към банка „Алианц” и да запази общинската собственост в предприятието. Това заяви за Кърджали бг вести бившият областен управител на Кърджали Ангел Коджаманов.

 Според него, за овладяване на ситуацията, Общинският съвет в Кърджали трябва неотложно да предприеме нестандартно действие. Вариант за такова решение може да е организирането на прозрачен национален конкурс за избор на мениджърски екип, който да поеме управлението на предприятието. Задължително е медиите да популяризират и да следят процедурата. Трябва да се потърсят професионалисти с опит в тази сфера, а не да се правят партийни назначения на ръководство. Основната задача на управленския екип трябва да бъде регулярното и в пълен обем изплащане на вноските по банковия кредит и недопускане на формиране на други задължения – към НАП, към доставчици, към персонала и т.н. Управителите трябва да се отчитат на три месеца пред местния парламент, препоръчва Ангел Коджаманов. Според него избрания ръководен екип трябва да внесе банкова гаранция в размера на годишната вноска по кредита в полза на общината. Това ще бъде застраховка срещу евентуално „източване” на тържището. Логично би било в срока на погасяване на кредита общината да не търси дивиденти от евентуалната печалба.

Според Коджаманов резултатът от такава стъпка ще бъде един – Общината ще запази собствеността си в капитала на предприятието и в края на кредитния период, ще получи чисто от задължения дружество.

 Сега се чуват и други мнения. Някои предлагат държавата да придобие акциите на Пазара на производителите, срещу отпуснатите средства от 4,6 млн. лв. от фонд „Земеделие”. Държавата не е добър стопанин. Може да се очаква назначаване на борд на директорите, който също да е избран по партиен признак, предрича Коджаманов.

Предлага се и вариант търговците да изкупят акциите. Цената на акциите на дружество с такива огромни задължения ще бъде много ниска. Общината ще загуби. Наличието на много собственици в капитала предполага разнопосочни интереси и това ще затрудни избора на професионално ръководство. В условията на икономическа криза под въпрос е намирането на свободен финансов ресурс, който търговците да инвестират вместо да ги вложат като оборотни средства, пояснява още бившият областен управител. Ето защо, Коджаманов счита, че  двата варианта са нереалистични.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  El
  elizabeth
  0 0
  00:07, 12 ное 2014
  Възможно ли е да търсите за бизнес кредит, личен заем, начало заем, заем автомобил, студентски заеми, дълг консолидация заеми, необезпечени кредити, рисков капитал и др .. Или са ви отказва заем от банка или финансова институция за една или повече reasons.You в точното място за
  Вашите кредитни решения! Аз съм частен кредитор, давам заеми до
  фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Лихвен. Моля, свържете се с нас чрез имейл divinegraceloanfirm@gmail.com
  divinegraceloanfirm@outlook.com

  благодаря,
  Г-жа Елизабет Тейлър
 • 2
  Le
  Lenka Bolkova
  0 0
  20:25, 8 юли 2019
  Имате ли нужда от спешни заеми? Предлагаме заем от всякакъв вид на бъдещи физически лица, фирми, юридически лица, както и организации, нуждаете ли се от кредити, които са регистрирани и одобрени? Ако проявявате интерес, свържете се с нас днес на адрес: leni.bolkova01@gmail.com

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
20 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
20 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
20 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
20 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
20 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
20 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
20 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
20 апр 2021
Последни новини