Омбудсманът на републиката подхваща ОЦК

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев подхваща случая с ОЦК. Обществения застъпник  ще провери констатациите на всички институции по сигнали за лоши условия на труд. Ще разгледа и проблема със замърсяването на града и спрените инвестиции в нови модерни заводи. Това стана ясно по време на среща на Константин Пенчев с неправителствените организации, Детския и младежки парламент, общественици, представители на работодателски организации в Кърджали.

 Омбудсманът бе в града по покана на кмета Хасан Азис и обществения посредник Хакиф Емин. На срещата с обществеността гост бе областният управител Иванка Таушанова.

 Пръв темата за ОЦК повдигна обществения застъпник на Кърджали. Той призова Константин Пенчев да се запознае със случая и да помогне на жителите на града за решаване на екологичните проблеми. От своя страна лидерката на синдикат”Подкрепа” Магдалена Ахчиева, посочи,че в завода хората се трудят при тежки условия и нямат необходимото работно облекло. Тя призова омбудсмана да направи препоръки за законодателни промени, които да гарантират добри условия на труд не само в държавните, но и в частните фирми.

 Изпълнителният директор на Стопанска камара Васил Байданов препоръча администрациите в цялата страна да бъдат с еднакво работно време. Ще предложим не само това, но ще поискаме те да започват по- рано и да свършват по-късно за да се облекчат гражданите и бизнеса, които не могат да излизат непрестанно от работа за да ползват услугите на общини, регионални власти и министерства, каза Константин Пенчев.

  Младежи попитаха омбудсмана дали го търсят техни връстници по свои проблеми. Все още към мен се обръщат предимно по-възрастни хора, защото може би проблемите са им повече. Ще работим в страната за това да ни търсят и младите,ще  помагаме, за да остават в страната , а не да вървят в чужбина каза националния застъпник.

 В приветствието си обществения посредник на Кърджали Хакиф Емин подчерта, че работи отлично с общинската и областната администрации. Че няма конкретен случай ,  свързан с тяхната работа, който да не е намерил конкретен и своевременен отговор. Той каза, че не многобройните жалби, а добрата работа на общината ,даказана с проект на републиканския омбудсман са причина за поканата към Константин Пенчев да посети Кърджали.

 Кметът Хасан Азис изрази задоволство от работата си с обществени я посредник. Тъжно е че само 24 от 264 общини в страната имат обществени посредници. Радостното е, че една от тях е Кърджали. Нашият обществен застъпник е избран с пълен консенсус от общинските съветници, което е безпрецедентно за страната, подчерта Хасан Азис.

Областният управител Иванка Таушанова посочи, че е похвален интересът на младежите, неправителствените организации и бизнеса към обмудсмана и неговата визита. Предтеча на институцията са народните трибуни в Рим, но в Източна Европа тя все още е нова и непопулярна. Ние хората от властта сме длъжници на гражданите. Представителната власт не може без ефективен граждански контрол, подчерта Таушанова.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини