Омбудсманът на републиката подхваща ОЦК

Омбудсманът на Република България Константин Пенчев подхваща случая с ОЦК. Обществения застъпник  ще провери констатациите на всички институции по сигнали за лоши условия на труд. Ще разгледа и проблема със замърсяването на града и спрените инвестиции в нови модерни заводи. Това стана ясно по време на среща на Константин Пенчев с неправителствените организации, Детския и младежки парламент, общественици, представители на работодателски организации в Кърджали.

 Омбудсманът бе в града по покана на кмета Хасан Азис и обществения посредник Хакиф Емин. На срещата с обществеността гост бе областният управител Иванка Таушанова.

 Пръв темата за ОЦК повдигна обществения застъпник на Кърджали. Той призова Константин Пенчев да се запознае със случая и да помогне на жителите на града за решаване на екологичните проблеми. От своя страна лидерката на синдикат”Подкрепа” Магдалена Ахчиева, посочи,че в завода хората се трудят при тежки условия и нямат необходимото работно облекло. Тя призова омбудсмана да направи препоръки за законодателни промени, които да гарантират добри условия на труд не само в държавните, но и в частните фирми.

 Изпълнителният директор на Стопанска камара Васил Байданов препоръча администрациите в цялата страна да бъдат с еднакво работно време. Ще предложим не само това, но ще поискаме те да започват по- рано и да свършват по-късно за да се облекчат гражданите и бизнеса, които не могат да излизат непрестанно от работа за да ползват услугите на общини, регионални власти и министерства, каза Константин Пенчев.

  Младежи попитаха омбудсмана дали го търсят техни връстници по свои проблеми. Все още към мен се обръщат предимно по-възрастни хора, защото може би проблемите са им повече. Ще работим в страната за това да ни търсят и младите,ще  помагаме, за да остават в страната , а не да вървят в чужбина каза националния застъпник.

 В приветствието си обществения посредник на Кърджали Хакиф Емин подчерта, че работи отлично с общинската и областната администрации. Че няма конкретен случай ,  свързан с тяхната работа, който да не е намерил конкретен и своевременен отговор. Той каза, че не многобройните жалби, а добрата работа на общината ,даказана с проект на републиканския омбудсман са причина за поканата към Константин Пенчев да посети Кърджали.

 Кметът Хасан Азис изрази задоволство от работата си с обществени я посредник. Тъжно е че само 24 от 264 общини в страната имат обществени посредници. Радостното е, че една от тях е Кърджали. Нашият обществен застъпник е избран с пълен консенсус от общинските съветници, което е безпрецедентно за страната, подчерта Хасан Азис.

Областният управител Иванка Таушанова посочи, че е похвален интересът на младежите, неправителствените организации и бизнеса към обмудсмана и неговата визита. Предтеча на институцията са народните трибуни в Рим, но в Източна Европа тя все още е нова и непопулярна. Ние хората от властта сме длъжници на гражданите. Представителната власт не може без ефективен граждански контрол, подчерта Таушанова.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Връзката ви с някого ще се задълбочи и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще са удачни, мислете за подробностите и не изпускайте от вниманието си нищо, което би ви отклонило от целта. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
В общуването си ще срещнете твърда реакция, но тя изглежда не ви притеснява. Достатъчно уверени сте, за да се справите с всичко, което се изпречи пред вас. Ще останете впечатлени от една личност и това ще продължи дълго. Не е изключено да започнете интимна връзка, и ако сте вече обвързани, се пазете.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прегърнете желанията си, усмихнете се, станете по-ведри. Животът е хубав, особено днес. Предстоят ви приятни и интересни неща, не се заблуждавайте, че ще ви липсват. Делата ви ще се подреждат според очакванията, нужно е малко търпение за да получите онова, към което се стремите.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ще провокира у вас добри мисли, поведение и очаквания. Срещите и развитието на делата ще подсили увереността ви, че сте на прав път, и с право. Постигане на изгодни споразумения, водещи до сделка, вземане на изпит, т.е. - добро начало на седмицата. Въздържанието няма да ви навреди, независимо, че желанията ви са силни.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Нетърпеливи сте да видите идеите си реализирани, но най-добре ще е, ако не изпреварвате събитията. В отношенията ви с партньора се забелязва напрежение, опитайте се да промените това. С взаимни компромиси ще постигнете добър синхрон. Имате нужда от повече движение. Здравословни неразположения.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Бизнесът ви се развива повече от успешно. От днес започва нов плодотворен период за вас. Особени успехи ще регистрират онези Везни, заети в областта на рекламата и на комуникациите. В личния си живот се радвате на щастие и разбирателство. Близък ваш приятел се справя успешно със своя задача, заслуга за което имате и вие.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Задачите, които ви занимаваха през последните дни ще останат водещи и днес. Сред тях са семейните приоритети и грижите за деца и родители. Финансов въпрос също ще напомни за кредити и задължения. В тази връзка е добре да потърсите съвет от специалисти, може да се намери по-бързо решение.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Проблем от личен характер, който е смущавал мислите ви ще намери своето решение. Това ще свали от гърба ви товар и ще ви даде импулс за работа. До себе си имате хора, на които можете да разчитате, когато имате нужда от подкрепа. Ако внесете промени в интериора около себе си ще наситите атмосферата с ведрина и настроение.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Времето ще покаже до колко са основателни претенциите ви, но бъдете честни пред себе си. Трудностите ще ви помогнат да прозрете много неща, такива, които до сега са ви се изплъзвали. Ще подновите сътрудничеството си с човек, с когото ви свързват отминали събития. В семейството са възможни разногласия.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Радетели сте на добрите традиции, с които приобщавате семейството и приятелите си. Това ще направи всички ви щастливи, предвид настъпващите добри дни в дома ви. Ще загърбите неудачите си и с ведрото си излъчване ще пристъпите към ново, добро начало в живота си. Парите също ще заемат полагащото им се място.
11 апр 2021
Последни новини