Скъсват джипитата от глоби, Коледна жътва за Касата

 Започна коледната жътва за Националната здравно осигурителна каса. Проверевящи тръгват в Кърджалийско и страната да глобяват личните лекари за нарушения. Според джипита в Кърджали кампаниите, в които ги цакат с проверки са две-преди Коледа, когато идват инспектиращи от София и преди Великден, когато за тях се сещат от Районната здравно- осигурителна каса. Причината е проста-проверяващите вземат процент от глобите, събрани от общопрактикуващите лекари. Така те си запълват празничните бюджети. Масови са санкциите за сгрешени кодове в документацията. За пропуснат подпис ви взимат 90 лева.

Джипитата негодуват, че проверките се извършват не от лекари , а от счетоводители. Те не могат да вникнат в същността на тяхната работа и правилно да преценят, кой пропуск е от значение и кой не.

 До преди няколко години личните лекари се водеха договорни партньори на Здравната каса. Според законодателството договорните партньори не могат да се глобяват помежду си,освен,ако не са си нанесли щети,твърдят общопрактикуващи доктори.Сега обаче цакането е здраво.Глобява се не само за нанесени щети на касата,а и за формални пропуски в документацията.

Работим един месец в годината само за глоби на Касата. От останалото време 5 месеца са за нас и 6 за държавата, жалват д-р Иван К.

  Много лични лекари са загубили дела в съда срещу наложените им от Касата глоби, поради слаба квалификация на съдиите. Затова плащат санкциите без да обжалват. Обезверени са.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини