Родинци: Българи мохамедани ще се пишат турци в преброяването

Българи мохамедани масово ще се запишат като „турци” или „други”  при преброяването през февруари 2011 г., алармират активисти на Дружба “Родина”.  В доклад на членове на организацията се твърди, че една от причините е липсата на графа „българи мохамедани” в анкетните карти. Ще припомним че такава графа имаше при пробното преброяване. Тогава обаче тя предизвика скандал и оставки в ръководството на Националния статистически институт.

Сега в анкетните карти в графата етническа принадлежност ще има само опциите: българин, турчин, ром, други. За религиозната принадлежност се очаква да бъдат посочени основните вероизповедания: православен, мюсюлманин, католик.

Това не е достатъчно. Настояваме да има графа „етнографска група”, в която да са посочени опции като „българи мохамедани”, „македонци”, „шопи”,”каракачани”,”алиани”, заявават още активисти на Дружба „Родина”.

 Според тях емисари шетат из Родопите и агитират сънародниците ни с ислямско вероизповедание да не се пишат българи. Чужди сайтове призовават да се вкара в преброяването опция „помак” в графата за етническа принадлежност. За това настояват и активисти на нерегистрираната партия ПОМАК.

 Мнозина ще последват техните призиви и ще се пишат като турци , като проява на бойкот. При преброяването през 2001 г.28 000 души са се определили като турци.

 Все още обаче около 80 на сто от българите мохамедани се идентифицират при анкетиране като българи, сочи статистиката

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини