Джипита и Спешна помощ на нож за смъртните актове

Масово е недоволството на джипитата в Кърджали от това, че трябва да издават смъртни актове. По закон съобщението за смърт се оформя от първия лекар, констатирал кончината на пациента. Това обече не се прави. Джипитата обвиянават колегите си от Центъра за спешна медицинска помощ, че прехвърлят топката на тях. В повечето случаи лекарите от центъра само констатират смъртта, като насочват близките да се обърнат към личния лекар за оформяне на документите.

 Не можем да излезем в отпуск повече от една седмица. Голяма част от пациентите са възрастни хора и непрекъснато очакваме някои да се спомине. На тръни сме, когато не сме на работа, споделят за Кърджали бг вести лични лекари.

  Шефът на Центърът за спешна медицинска помощ д-р Атанас Митков контрира като заяви, че личните лекари са длъжни да издават съобщения за смърт,тъй като това влиза в пакета от услуги, заплащан от Здравната каса. Според него лекарите от центъра се въздържат само в случаи, когато вече е настъпила смъртта. Те смятат,че е по-добре джипито да издаде смъртния акт, защото по-добре познава състоянието на пациента и може по компетентно да определи причината за кончината му.

  Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини