Eсат Садък провери 28 язовира в Кърджалийско

Есат Садък

28 язовира в Кърджалийско и прилежащите им речни корита бяха проверени от Междуведомствена комисия с участието на областна администрация, Гражданска защита, Басейнова дирекция и ОД „Земеделие”. Комисията е под ръководството на  заместник областния управител Есат Садък. Обследвани са всички потенциално опасни водни обекти, собственост на общините,           „Земинвест” и „Напоителни системи”, с цел недопускане на щети от високи води. Освен микроязовирите е проверена и една защитна дига на левия бряг на р. Крумовица. Основните предписания са дадени за отстраняване на неизправностите по стените и преливниците. В 16 от случаите е установено, че язовирните стени са обрасли с храстовидна и дървесна растителност. Особено тревожно е състоянието на язовир „Невестино”, където върху сухия откос е израсла малка акациева гора. Яз. „Бенковски” на практика е неизползваем  заради повреда във водовземната кула и основния изпускател. В пет от обектите проверяващите са констатирали повреди на преливниците, най-тежко е положението на яз. „Сливарка - 1”, където цялата долна част на преливника е компрометирана и той е застрашен от цялостно разрушаване.   

Върху част от стената и съоръженията на яз. „Плазище” има възстановена земеделска собственост, което затруднява поддържането на водохранилището. Има издигнати постройки върху стената на яз. „Вълкович”, като там язовирното поле има двама собственици и се водят спорове за премахване на постройките. Риск за безопасността на населението крие недостроеният яз. „Люляково”, където преливникът е на по-висока кота от недостроената стена. Комисията е дала общо 38 предписания за отстраняване на нарушенията.

За речните корита е установено, че са почистени и с добра пропускаемост, което намалява риска от вредното въздействие на високите води. В добро състояние е и стената на Хвостохранилището.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини