Eсат Садък провери 28 язовира в Кърджалийско

Есат Садък

28 язовира в Кърджалийско и прилежащите им речни корита бяха проверени от Междуведомствена комисия с участието на областна администрация, Гражданска защита, Басейнова дирекция и ОД „Земеделие”. Комисията е под ръководството на  заместник областния управител Есат Садък. Обследвани са всички потенциално опасни водни обекти, собственост на общините,           „Земинвест” и „Напоителни системи”, с цел недопускане на щети от високи води. Освен микроязовирите е проверена и една защитна дига на левия бряг на р. Крумовица. Основните предписания са дадени за отстраняване на неизправностите по стените и преливниците. В 16 от случаите е установено, че язовирните стени са обрасли с храстовидна и дървесна растителност. Особено тревожно е състоянието на язовир „Невестино”, където върху сухия откос е израсла малка акациева гора. Яз. „Бенковски” на практика е неизползваем  заради повреда във водовземната кула и основния изпускател. В пет от обектите проверяващите са констатирали повреди на преливниците, най-тежко е положението на яз. „Сливарка - 1”, където цялата долна част на преливника е компрометирана и той е застрашен от цялостно разрушаване.   

Върху част от стената и съоръженията на яз. „Плазище” има възстановена земеделска собственост, което затруднява поддържането на водохранилището. Има издигнати постройки върху стената на яз. „Вълкович”, като там язовирното поле има двама собственици и се водят спорове за премахване на постройките. Риск за безопасността на населението крие недостроеният яз. „Люляково”, където преливникът е на по-висока кота от недостроената стена. Комисията е дала общо 38 предписания за отстраняване на нарушенията.

За речните корита е установено, че са почистени и с добра пропускаемост, което намалява риска от вредното въздействие на високите води. В добро състояние е и стената на Хвостохранилището.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини