Правителството дава 22 милиона лева за сметището край Кърджали

 Двадесет и два милиона лв. е предвидило правителството в Бюджет 2011 г. за изграждането на депото за твърди битови отпадъци край Кърджали. От Министерството на околната среда и водите имат готовност съществуващия проект да бъде преправен, така че парите да стигнат. Това съобщи пред журналисти областния управител на Кърджали Иванка Таушанова.

 Тя припомни, че Европейската комисия спря плащанията на фирмите изпълнители през декември 2009 г.  Една от причините е проведеното пряко договаряне с тях, което е довело до голямо завишение на стойносттта на проекта. Друг мотив е било нецелесъобразното завишаване на броя на претоварните станции.

   МОСВ предвижда в депото да се изхвърля сметта от четири общини, а не от осем . Само Кърджали, Джебел, Черноочене и Момчилград ще могат да депонират боклука си край Вишеград. Сами разбирате , че да се кара смет от Ивайловград до тук, както бе предвидено не е по джоба на данъкоплатците, подчерта Таушанова.

  Ще бъде намален броят на клетките. На първо време ще бъде изградена една, която ще може да поема боклук в продължение на 9 години. Водят се и разговори за намаляване на капацитета на административната сграда.

  Община Кърджали е участвала в целия процес на планиране на депото. Тя носи отговорност за устойчивостта на проекта. Набъбването на цената му ще се отрази на таксата смет, която кърджалийци ще трябва да плащат, каза Таушанова.Тя препоръча общината да се ангажира да разшири сегашното сметище, докато се изгради първата клетка.

Когато се замислят проекти, хубаво е да са големи, но не и грандомански, подчерта областния управител.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини