Социалното министерство подхваща ОЦК

На 25 ноември министърът на труда и социалната политика Тотьо Младенов свиква работна среща заради проблемите в ОЦК. В нея ще участват представители на три министерства – МТСП, МОСВ и МИЕТ, Главната инспекция по труда, областният управител на Кърджали, социалните партньори и ръководството на фирмата. Целта е да се вземат спешни мерки за недопускане на аварийни ситуации, осигуряване на безопасни условия на работа и опазване на околната среда, коментира областният управител Иванка Таушанова. На 18 октомври по нейна инициатива ситуацията в предприятието бе предмет на обсъждане и в МОСВ.

По заповед на министър Тотьо Младенов в ОЦК е извършена проверка от ИА „Главна инспекция по труда”. Тя е констатирала наличие на опасни химически вещества над граничните стойности на олово, сярна киселина и кадмий в работната среда, липса на вентилация, неизправно оборудване, недостиг на лични предпазни средства, нередовно изплащане на трудовите възнаграждения. От МТСП окачествяват като тревожен фактът, че ръководството на ОЦК не е предприело необходимите действия за изпълнение на предписанията, дадени от трудовите инспектори. „По този начин се създават реални предпоставки за възникване на производствени аварии и опасност за живота и здравето на над 750 работещи, както и за околната среда”, се казва в писмото. 

Министър Тотьо Младенов е категоричен, че няма да прави компромиси и ще настоява всички заинтересовани страни да обединят усилията си за решаване на проблемите в ОЦК.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини