Ботевци с призови места на математически турнир

  1. На 20.11.2010 г. в   гр. Кърджали се проведе  Десети математически турнир  , организиран от Районния инспекторат по образование на МОМН (Кърджали), Съюза на математиците в България – секция Кърджали и Факултета по математика и информатика на Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” .

Турнирът е под патронажа на г-жа Таушанова  – областен управител на област Кърджали. , а председател на организационния комитет бе кметът на община Кърджали- инж. Хасан Азис.

Съгласно регламента за прием във ФМИ при ПУ, а от тази година и в ТУ – Габрово, както и в специалностите «Стопанско управление» , «Туризъм», «Екология» и «Начална педагогика» във филиал «Любен Караввелов»  - град Кърджали, на  добре представилите се   зрелостници се признават   конкурсните   оценки  в кандидат- студентската кампания за  2011 година.

Общият брой  участници беше 1121, затова не е случайно , че конкуренцията беше  наистина серизона, имайки се  предвид     представителите  от силните  математически гимназии на Хасково, Димитровград и Смолян. 

От общо 49 признати много добри и отлични оценки за ПУ, и ТУ- Габрово, 14 са възпитаници на ГПЧЕ «Христо Ботев»,  които вече могат да се считат за студенти.

В  9 клас    двете първи призови места бяха заети от  ученици на Езиковата- Дилян Красимиров Георгиев и Юри Милчев Филипов.   В 10   клас се открои  Сафие Лютви Али, класирана на трето място, а във випуск 11 клас  първи стана отново  възпитаник на ГПЧЕ „Христо Ботев”- Владимир Анков Русев.   

 Изпитните материали  на участниците бяха оценявани от елитно жури, включващо доц. д-р Манчо Манев - зам. декан на ФМИ при ПУ и проф. д.п.н. Сава Гроздев-ИМИ на БАН, професор Стоян Капралов от ТУ – Габрово, както и едни от най- добрите математици в областта.

 При закриване на турнира областният управител Иванка Таушанова връчи купата на областния управител на най-добрия випускник от област Кърджали -  Яница Веселинова Каменова от ГПЧЕ „Христо Ботев” .

Поредните награди за математиците от  Езиковата гимназия говори за създаден успешен модел за работа в областта на математиката с ученици,  с  подчертан интерес   към   чуждоезиковото обучение. Тази година много от завършилите ГПЧЕ „Христо Ботев” се явиха на приемнии изпити с математика и разбира се всички защитиха успешно получените   отлични оценки на матурата. Една от тях  - Яна Радкова Тодорова,   през петте годините на обучението си  редовно печелише   призови места на  провеждащи се математически състезания.   Тя бе миналогодишния носител   на купата на областния управител за най-добър випускник от област Кърджали. Тя взе и бронзов медал в едно от най-силните математически състезания в страната – Ловеч – 2010. Класира се първа и на областната олимпиада по математика, далеч изпреварвайки втория в класирането. За тези и още много други свои успехи в областта на точните науки Яна Тодорова спечели едногодишната студентска стипендия на Община Кърджали.

Доброто име на ГПЧЕ «Христо Ботев» и постигнатите успехи са не само гордост, но и отговорност, защото те трябва да бъдат непрекъснато защитавани. Това знаят  и учениците,   и учителите от ГПЧЕ „Христо Ботев”, които не само се гордеят с постиженията на своите възпитаници, но и продължават упоритата си работа да изграждат все повече конкурентноспособни и талантливи млади хора, готови да доказват знанията и уменията си на национално и международно ниво. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини