Местан:Не обещаваме комфорт на ГЕРБ

“Непрекъснато се твърди, че ДПС е в изолация. Както виждате, всяко едно послание, което идва от ДПС, предизвиква сериозен интерес. Ако някой вижда намигване към дясното, дясното не се представя от ГЕРБ“. Това заяви пред bTV зам.-председателят на ДПС Лютви Местан.

По думите му ДПС има много сериозни съмнения в дясната идентичност на основния управляващ субект на страната, „защото десните в Европа не влизат в съюз с националистите“.

„Ние продължаваме да сме в криза и ГЕРБ явно не е в състояние да изведе страната от кризата, защото за това са необходими консенсусни решения. Изходът от кризата не е по силите на отделна партия. Дори не е по силите и на най-най-широката коалиция, защото 41-вото народно събрание започна с огромно конституционно мнозинство, което стоеше зад кабинета“, коментира още Местан.

Той обаче беше категоричен, че ДПС няма политическа цел за връщането на партията във властта.

Местан посочи, че движението вижда в президентските и местните избори политическо събитие, което ще зададе параметрите на реформаторски формат,който ще изведе България от кризата.

„Изглежда, ГЕРБ са решили, че тези избори ще бъдат спечелени с въздържане от реформи. Те няма да посмеят да проведат тези реформи поради простата причина, че вече негативите ще се пишат само на тях“, добави депутатът.

Според него ГЕРБ са изтървали шанса да водят политика на създаване на консенсусно поле за провеждане на такива политики.

„Ние не обещаваме комфорт на ГЕРБ. Ние говорим за необходимостта в перспектива да се изгради такова консенсусно поле, без това да означава заявка за участие във властта от наша страна“, заяви Местан.

Попитан дали биха подкрепили кандидат на ГЕРБ за президент, Лютви Местан отговори:

„Отговорът е, че на този етап няма предпоставки дори за предположение, че ние бихме могли да имаме обща кандидатура за президент“.

"Отказвам ДПС в аванс да се пришие към ляв или десен кандидат”, съобщи зам.-председателят на ДПС и допълни, че никой не може да ограничава в само две възможности възможното решение на ДПС.

"Много е важно кои ще бъдат кандидатите, кои ще бъдат политическите сили зад тези кандидати, имат ли идея да се включат в реформаторския формат, който ще изведе страната от кризата”, каза Местан.

„Това е прекалено висока длъжност и прекалено отговорна, нашите критерии, на които трябва да отговаря държавният глава, са много по-високи от фигурата на Цветан Цветанов“, категоричен е депутатът от ДПС.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини