Прах във въздуха мъчи кърджалийци

Иванка Таушанова

Кърджали е сред 30-те общини в България, в които е регистрирано наднормено съдържание на прах в атмосферния въздух и независимо от усилията на контролните органи за ограничаване на емисиите от индустриални източници, към момента не се наблюдава тенденция за намаляването им. До края на март 2011 г те трябва да актуализират програмите си за качеството на атмосферния въздух и да ограничат нивата на фини прахови частици с размер до 10 микрометра /ФПЧ10/, за да може България да навакса пропуснатите от предишното правителство възможности и да постигне удължаване на крайния срок за съответствие с европейските директиви до юни 2011 г. Заради високите нива на замърсяване през 2007 и 2008 година, в края на месец септември т.г. Европейската комисия е стартирала процедура срещу България. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред областни управители, кметове и експерти по екология на двудневен семинар в София, в който участва и областният управител на Кърджали Иванка Таушанова. През 2009 г на страната ни е отказано удължаване на срока за постигане на съответствие с европейските директиви. В началото на 2010 г МОСВ предприе стъпки, които да подпомогнат кметовете да актуализират програмите за качеството на въздуха. От страна на регионалните инспекции по околната среда и водите са отправени препоръки за поддържане на пътната инфраструктура и контрол на строителните дейности, както и за насърчаване употребата на горива в бита с по-добри екологични характеристики. Издадени са предписания към общините, когато се издават разрешителни за строеж, в тях изрично да се вписват задължения за ограждане на строителния обект, измиване на строителната и транспортната техника, измиване на улиците.
В резултат от предприетите действия, в края на септември т.г. на България беше предоставена нова възможност от страна на Европейската комисия да кандидатства за удължаване на крайния срок за постигане на нивата за съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух. За целта е необходимо общинските програми бързо да бъдат актуализирани и да се предприемат незабавни действия за изпълнението им.
Това се отнася за общините Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гълъбово, Девня, Димитровград, Добрич, Камено, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Пирдоп, Плевен, Пловдив, Раднево, Русе, Смолян, София, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен. Според данните от мониторинга за 2008 г. градовете с най-много превишения на средноденонощната норма са Перник, София, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Смолян. Най-съществен принос за превишенията на нормите за ФПЧ10 имат енергетиката, промишлеността и битовото отопление, а също в голяма степен - транспортът, строителните и ремонтните дейности, хигиената на пътната инфраструктура.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини