5 °C

Езиковата с две награди за есе за Съединението

Наскоро приключи национал         ия ученически конкурс за мултимедийни проекти, есе, разказ, стихотворение и рисунка, посветен на 125 години от Съединението на България с Княжество Румелия. Организатори са Общобългарският комитет и Фондация „Васил Левски”, Историческият факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и Община Сливен, със съдействието на Министерство на образованието младежта и науката. Целта на конкурса е учениците да формират у себе си активно отношение към това крупно историческо събитие в новата история на България, осъществено със силите на българския народ, изиграло решаваща роля за по-нататъшното развитие на младата българска държава и да се използва примерът на дейците от Възраждането, участвали в Съединението  за възпитанието на младите хора в дух на родолюбие.

         Право на участие в  конкурса   имаха всички ученици от страната и чужбина, разпределени в две възрастови групи: V – VІІІ клас и ІХ – ХІІ клас, затова не е случайно включването на повече от 90 автори от Пловдив, Разград,  Етрополе, Бургас, Карлово, Русе, Варна, Пещера, Велико Търново, Сливен,Видин, Силистра, Плевен, Лом, Дупница и др.  

         От град Кърджали единствено учениците от клуб „Млад историк” към ГПЧЕ „Христо Ботев”  взеха учстие  в националния форум и  безапелационно   заеха призовите места  в раздела „Есе”. Тонка Миленова Момчилова от  11 А2 клас и Мария Атанасова Краева от 12Н2 се класираха съответно на първо и на второ място. Те  получиха грамоти за участие, книги и  ценни исторически  материали.Спечелилите конкурса  бяха поздравени от техния ръководител г-жа Станка Вълова, преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ „Христо Ботев” и от ръководството на гимназията.   

Успехите на учениците от клуба към ГПЧЕ „Христо Ботев”, вече традиционни, всяка учебна година  говорят за високата мотивация на участниците в него и за техните  задълбочени  знания за   исторически събития. Редицата спечелени награди и грамоти на възпитаниците   на клуба   заслужават адмирации,  заради заявената активната  гражданска позиция и сериозното отношение към българската история

 .

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Съзнанието, че има какво да кажете и направите ще ви мотивира за действия, различни от планираните. Без притеснения ще настоявате да бъдете чути и да защитите тезата си. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, спечелвайки го с неподправено внимание и чар.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Горите от желание час по-скоро да видите резултатите от работата си. Очакванията ви са големи, но бъдете реалисти. Дайте преднина на уменията си, изпипвайте детайлите и нещата ще си дойдат на място. Много хора ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и точни.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За голяма част от вас денят е свързан с неотложни задачи, свързани най-вече с професионалната ви заетост. Трудът ви ще е ползотворен и ще постигнете намеренията си. Следвайки новостите, ще повишите интереса си към нови хора и познанства. За много от вас денят ще е наситен с положителни емоции, за които няма да чакате друг да ви ги създава.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Завършвате нещо важно, върху което работите от доста време. Това ще ви донесе желаното удовлетворение, още повече че получавате чудесни отзиви за работата си. Следете внимателно информация, която касае работата ви и не действате преди да сте предварително добре информирани. Очаквайте новина, свързана с вашия сърдечен партньор.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще ви занимават мисли как по-добре да организирате работата си за да стане тя печеливша. Някой ще ви постави в ролята на арбитър. Сами изберете дали да вземете участие или да запазите неутралитет. Но ви е нужно спокойствие за да вземете най-доброто решение за себе си. Финансите ви ще се стабилизират.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от професионален и личен характер ще решавате с прозорливост и делови подход. Постигнатото днес ще ви покаже посоката, която трябва да следвате, за да вървите ускорено напред. Финансовите затруднения няма да ви попречат на ентусиазма, още повече, че скоро ще ги преодолеете.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Проявете разбиране към човека до вас, чието поведение ви смущава. Не бързайте да го съдите, за да не навредите на себе си. Изяснете си причините за това и ще спечелите симпатиите му. Други от вас ще пътуват за среща с места и хора, които ги интересуват. Административните въпроси ще се решават с известни затруднения, но в крайна сметка ще се справите.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Финансовите ви претенции ще бъдат задоволени и ще имате възможност да приключите успешна сделка. Както се казва парите сами ще ви намират. За да сте честни пред себе си, трябва да признаете, че от голяма помощ ви е личност, която решително се е намесила в кариерата ви. Предстои поврат в личния ви живот. За несемейни, това означава една нова романтична връзка, която ще прерасне в нещо сериозно.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С мнителното си отношение към околните сте в състояние да провалите добрите им намерения. Мислете позитивно и не пречете на онези, които следват логиката на целите си. Проявете разбиране и по финансов проблем, решаването му изисква време. Но не всичко днес е стрес, ще се радвате на добро развитие на делата си в професионален план.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да постигнете онова, което желаете трябва да подходите към задачите си грижливо и с нужната отговорност. На някои им предстоят изпитания, от които ще зависи професионалната им реализация. Не сте застрашени от фатални грешки. Любимите ви хора ще се погрижат вечерта ви да бъде приятна.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Съпътстващите проблеми ви причиняват тревога, въпреки, че са решими. Това се дължи на изострената ви чувствителност. Можете да се справите и с по-малък разход на енергия. Бъдете практични и направете компромис, щом трябва. Това го можете брилянтно. Парите ще ви застигнат в миг, който малко очаквате.
01 дек 2020
Последни новини