Езиковата с две награди за есе за Съединението

Наскоро приключи национал         ия ученически конкурс за мултимедийни проекти, есе, разказ, стихотворение и рисунка, посветен на 125 години от Съединението на България с Княжество Румелия. Организатори са Общобългарският комитет и Фондация „Васил Левски”, Историческият факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и Община Сливен, със съдействието на Министерство на образованието младежта и науката. Целта на конкурса е учениците да формират у себе си активно отношение към това крупно историческо събитие в новата история на България, осъществено със силите на българския народ, изиграло решаваща роля за по-нататъшното развитие на младата българска държава и да се използва примерът на дейците от Възраждането, участвали в Съединението  за възпитанието на младите хора в дух на родолюбие.

         Право на участие в  конкурса   имаха всички ученици от страната и чужбина, разпределени в две възрастови групи: V – VІІІ клас и ІХ – ХІІ клас, затова не е случайно включването на повече от 90 автори от Пловдив, Разград,  Етрополе, Бургас, Карлово, Русе, Варна, Пещера, Велико Търново, Сливен,Видин, Силистра, Плевен, Лом, Дупница и др.  

         От град Кърджали единствено учениците от клуб „Млад историк” към ГПЧЕ „Христо Ботев”  взеха учстие  в националния форум и  безапелационно   заеха призовите места  в раздела „Есе”. Тонка Миленова Момчилова от  11 А2 клас и Мария Атанасова Краева от 12Н2 се класираха съответно на първо и на второ място. Те  получиха грамоти за участие, книги и  ценни исторически  материали.Спечелилите конкурса  бяха поздравени от техния ръководител г-жа Станка Вълова, преподавател по история и цивилизация в ГПЧЕ „Христо Ботев” и от ръководството на гимназията.   

Успехите на учениците от клуба към ГПЧЕ „Христо Ботев”, вече традиционни, всяка учебна година  говорят за високата мотивация на участниците в него и за техните  задълбочени  знания за   исторически събития. Редицата спечелени награди и грамоти на възпитаниците   на клуба   заслужават адмирации,  заради заявената активната  гражданска позиция и сериозното отношение към българската история

 .

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини