5 °C

ФИ.КОМ 6

Делото за Възродителния процес тръгва отново

Делото за Възродителният процес ще бъде деблокирано в най скоро време. Виновниците за насилствената смяна на имената ще бъдат наказани. Това съобщиха за Кърджали бг вести лидерите на правозащитните организации BAHAD и „Справедливост-България” Ешреф Кахраман и Сезгин Мюмюн. Те са получили уверенията на зам.-главния прокурор Галина Тонева, че според сегашния наказателен кодекс отпадат всякакви пречки делото да бъде приключено успешно.

 До сега Военна прокуратура обясняваше двадесетгодишното забавяне с това, че трябва да бъдат разпитани всички репресирани от тоталитарния режим. Останалите живи наброяват общо около 1500 души, твърдят от двете правозащитни организации.

 Според Тонева вече не е необходимо да бъдат привлечени като свидетели всички.  Колкото обаче е по –голям броя на далите показания, толкова по-обективен ще е процесът.

 Ешреф Кахраман и Сезгин Мюмюн са поели ангажимента да издирят около 120 репресирани, които все още не са разпитани и заради, които се бави делото.

BAHAD започва да издирва изселници в Турция, а „Справедливост- България” ще работи в страната. До месец адресите и телефоните на жертвите на тоталитарния режим ще бъдат предоставени на Военна прокуратура. Главна прокуратура ще даде указания на военните магистрати, как да процедират,казала още Тонева.

Ще припомним, че разследването срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес започва през 1990 г.  На следващата година Прокуратурата на въоръжените сили повдига обвинение срещу Тодор живков, ген.Димитър Стоянов,Петър Младенов, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински,  за проповядване и подбуждане към расова и верска вражда. До сега делото е спирано, възобновявано и връщано за доразследване повече от 10 пъти.

  Твърди се, че е протакано умишлено заради бившия министър председател Георги Атанасов който още е жив. Според журналиста Стойко Стоянов, позоваващ се на висш магистрат едва след смъртта на Атанасов делото щяло да влезе в съда.

Георги Кулов

Ешреф Кахраман
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини