Делото за Възродителния процес тръгва отново

Делото за Възродителният процес ще бъде деблокирано в най скоро време. Виновниците за насилствената смяна на имената ще бъдат наказани. Това съобщиха за Кърджали бг вести лидерите на правозащитните организации BAHAD и „Справедливост-България” Ешреф Кахраман и Сезгин Мюмюн. Те са получили уверенията на зам.-главния прокурор Галина Тонева, че според сегашния наказателен кодекс отпадат всякакви пречки делото да бъде приключено успешно.

 До сега Военна прокуратура обясняваше двадесетгодишното забавяне с това, че трябва да бъдат разпитани всички репресирани от тоталитарния режим. Останалите живи наброяват общо около 1500 души, твърдят от двете правозащитни организации.

 Според Тонева вече не е необходимо да бъдат привлечени като свидетели всички.  Колкото обаче е по –голям броя на далите показания, толкова по-обективен ще е процесът.

 Ешреф Кахраман и Сезгин Мюмюн са поели ангажимента да издирят около 120 репресирани, които все още не са разпитани и заради, които се бави делото.

BAHAD започва да издирва изселници в Турция, а „Справедливост- България” ще работи в страната. До месец адресите и телефоните на жертвите на тоталитарния режим ще бъдат предоставени на Военна прокуратура. Главна прокуратура ще даде указания на военните магистрати, как да процедират,казала още Тонева.

Ще припомним, че разследването срещу виновниците за т.нар. Възродителен процес започва през 1990 г.  На следващата година Прокуратурата на въоръжените сили повдига обвинение срещу Тодор живков, ген.Димитър Стоянов,Петър Младенов, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински,  за проповядване и подбуждане към расова и верска вражда. До сега делото е спирано, възобновявано и връщано за доразследване повече от 10 пъти.

  Твърди се, че е протакано умишлено заради бившия министър председател Георги Атанасов който още е жив. Според журналиста Стойко Стоянов, позоваващ се на висш магистрат едва след смъртта на Атанасов делото щяло да влезе в съда.

Георги Кулов

Ешреф Кахраман
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини