Езиковата с номинирани за щатски стипендии

Американска фондация за България ежегодно  отпуска стипендии на талантливи и можещи ученици, отличили се със знания и умения в различни области и такива, които са се изявявяли на национални и международни състезания и олимпиади. Мисията  на фондацията е  да подкрепя, насърчава и мотивира младите хора на България за по-високи постижения в образованието, естествените и хуманитарните науки, културата и изкуствата. Стипендиантската им програма в средното образование е насочена към най-добрите  ученици от всички специализирани гимназии в България.

 За трета поредна година най-много  ученици от ГПЧЕ ”Христо Ботев” гр. Кърджали са включени в списъка с номинации в раздел  чужди езици. Това не е случайно, като се има предвид високото ниво на преподаване в единствената в Кърджали и областта езикова гимназия, както и мотивацията на нейните възпитаници да се изявяват и да печелят престижни награди в национални и международни състезания.  Знанията и опитът на преподавателите по чужди езици допринасят за успехите на младите Ботевци и  превръщат гимназията в първенец в чуждоезиковото обучение  като я нареждат в челните редици на елитните гимназии в страната.  Авторитетът на училището от години е неоспорим и затова неслучайно през март 2010г. то бе домакин на Националната олимпиада по английски език. Всички изявени ученици от цялата страна бяха очаровани и впечатлени от създадената тогава организация и от гостоприемството на домакините.  Двама от участниците бяха   номинираните ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” - Ахмед Гюнер Юмер - 10А1 и Мария Димитрова Георгиева - 10А2, които вече три години подред  показват класа във владеенето на английски език  и защитават  успешно този имидж.

Владимир Анков Русев от  11Н1  и Мюжгян Якуб Осман от 12Н1 са също в списъка на номинираните за стипендия. И това също е закономерност, защото те 4 години подред винаги са сред спечелилите призови места на национални и международни езикови форуми. Вече 10 години гимназията се нарежда сред 23 избрани елитни училища, които работят по програмата за придобиване на немска езикова диплома, като всяка поредна година нейни възпитаници са отличени с награди от Културното министерство на Република Германия и всички ученици от немските паралелки при участие в престижни езикови форуми са добре познати като имена. В резултат на тези успехи през април 2011г. кърджалийската езикова гимназия ще посрещне всички изявени ученици, изучаващи езика на Гъоте, когато тя ще е домакин на Националната олимпиада по немски език.

Номинациите за стипендии са стимул за нови постижения и награда за упорития труд на дейните и знаещи Ботевци, чиито успехи  не са случаен късмет, а  са отражение на тяхната дълга и задълбочена работа в посока изучаване на чужди езици. Това е и техният принос за издигане авторитета на  ГПЧЕ „Христо Ботев” като училище - лидер в чуждоезиковото обучение.    

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини