Кметовете бойкотират щаба за зимното почистване

Кметовете на седемте общини в областта бойкотираха заседание на Щаба за координация на спасителни и нетоложни-аварийно –спасителни работи, свикано тази сутрин от губернатора Иванка Таушанова. Местата им в залата на областната администрация останаха празни. Въпреки отсъствието им заседанието се проведе, като в него участваха ръководителите на областната дирекция на МВР, Областното управление на гражданска защита, Специализираното полицейско управление, „В и К”, Пътно управление, Районният център по здравеопазване, Центъра за спешна медицинска помощ, EVN,Електроенергиен системен оператор, НЕК „Язовири и каскади” и други. Стана ясно, че всички институции са предоставили на областна администрация планове за действия в зимни условия. Единствено градоначалниците не са депозирали такива документи в щаба.

Междувременно комисия, председателствана от зам.-областният управител Асен Тюрдиев, извършва проверка на общините и териториалните структури за готовността им за работа при влошени метереологични условия през зимния период. Проверките се провеждат по график и предстои да приключат на 15 ноември.

 Шефът на гражданска защите инж.Кирчо Павлов съобщи, че в някои общини не са се появили фирми желаещи да ъзвършат снегопочистването. Търговете са се провалили. Ще трябва да се търсят кандидати чрез покана.

Всички сметки за снегопочистването на общините за миналата година са разплатени, каза още Павлов. Само община Чернеочене дължала 36 000 лева. За тази зима във всички общини има средства за снегопочистването. Павлов посочи критични места в областта, където стават много произшествия през зимата, и където трябва да се наблегне на почистването-разклона при Пчеларово за Черна скала и  пътя при Чифлик за Хасково.

Кирчо Павлов предупреди за опасност от авария заради, необезопазсени  с водостоци трасе на водопровода за Кърджали при язовир „Боровица” .

Организирано е превозването на хората, нуждаещи се от хемодиализа през зимата, каза още шефът на Гражданска защита.

Директорът на областната дирекция на МВР комисар Тодор Терзиев съобщи, че е създал Щаб за ръководство на безопастностнта на движението и гарантиране почистването на пътната мрежа през зимата.

 Ще припомним ,че кметовете на общини бойкотират всяка стъпка на областният управител Иванка Таушанова, заради това, че директори на училища бяха уволнени от Регионалния инспекторат по образование. Градоначалниците поискаха намесата на губернатора, но това не стана. Таушанова обвини кметовете в безотгороност заради бойкота.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини