12 °C

Таушанова:Кметовете са безотговорни!

Областният управител Иванка Таушанова окачестви като груба демонстрация на безотговорност отсъствието на общинските кметове и председателите на Общински съвети в Кърджалийско от Областния съвет за развитие, който трябваше да се събере днес, за да съгласува Регионалната стратегия за социалните услуги до 2015 година. Неявяването на представителите на местната власт за втори пореден път провали заседанието. Заради него Кърджали рискува да остане единствената област в България без стратегия за развитие на социалните услуги, а това ще лиши най-уязвимите групи от населението от възможността да усвояват средства по социални проекти, финансирани от оперативните програми на ЕС.Това се казва в прессъобщение на областната администрация.

С отказа си да работят съвместно с държавната власт, в лицето на областния управител, кметовете показват незрялост, неангажираност към интересите на гражданите и неглижиране на болезнени обществени проблеми, каквито са проблемите на децата в риск, хората с увреждания и др, коментира Таушанова. 

На 1 ноември кметовете адресираха до областния управител искане, в което с ултимативен тон заявяват, че ще прекратят всякакви контакти с областна администрация – Кърджали, ако не бъдат предприети незабавни действия за освобождаване на началника на РИ  на МОМН г-жа Емилия Владева и за разрешаване на проблема със смяната на директора на СОУ „Христо Ботев” в град Джебел,се казва още в прессъобщението

. „Намирам това поведение за недопустимо и категорично възразявам срещу опитите един трудовоправен спор в системата на образованието да бъде обвързван с дейността на областната администрация  и да бъде използван като аргумент за прекъсване на отношенията между местната власт и държавата в лицето на областния управител”, категорична е Таушанова. „Недоумявам как един директорски пост може да се използва за разменна монета в диалога между общините и държавата, особено в сферата на социалната политика. Нима личността на един директор е по-важна от проблемите на над 300 деца с увреждания, само в община Кърджали?! А тя е сред малкото в страната, която не успя да създаде центрове за подкрепа на деца в риск и хора с увреждания, кризисни центрове за жертви на насилие или защитени жилища. Считам, че бойкотирайки работата на Областния съвет за развитие и в частност приемането на Областната социална стратегия, кметовете на общини абдикират от ангажимента към своите избиратели от най-уязвимите групи от населението и от задълженията си, произтичащи от Конституцията на Р България, Закона за местното самоуправление и местната администрация, Закона за регионалното развитие, Закона за социалното подпомагане и Европейската харта за местното самоуправление. Жалко е, че три години след влизането на България в ЕС, местната власт в област Кърджали не се е научила да работи в условията на политически  плурализъм. На поканата ми за партньорство се отвръща с ултиматум, който отказвам да приема. Убедена съм, че всички ние трябва да работим надпартийно, в интерес на хората, защото харчим публични средства и сме длъжни да изпълняваме отговорно и съвестно служебните си задължения”, смята областният управител.   

Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини